Şefkatli İletişimle Barışı Seçmek

Hangimizin yaşantısında zaman zaman küçük gerginlikler, zıtlaşmalar olmuyor ki? Belki ergenlik çağındaki çocuğumuzla, belki bir arkadaşımızla, belki de ailemizden biriyle.

Özetle, insan ilişkilerinin olduğu her yerde çatışmadan söz edebiliriz. Önemli olan, bu durumu kendimizle ve başkalarıyla bağlantı kurarak bir fırsata çevirebilmek ve çatışmayı ortak ve barışçıl bir şekilde sonuçlandırabilmek.

Karşımızdakini değiştiremeyiz belki ama kesinlikle kendi tepkilerimizi değiştirebiliriz. Eğer tepki vermeden önce durabilmeyi başarabilirsek; gerginliğe karşımızdaki sebep olsa dahi o noktada bir seçim hakkımız olduğunu bile bilmek başlı başına bir farkındalık. Tepki vermeden önce duraksayarak vereceğimiz cevabı kendi ihtiyaçlarımıza göre seçebilirsek bu aynı zamanda barışı seçmek anlamına da gelebiliyor.

Ike Lasater ve John Kinyon’un yazdığı ve çevirisini Yaşam Bilgeliği eğitmenlerimizden
@aileicisefkat Gizem Alav Şapçı’nın Tuğba Elçin ile birlikte yaptığı “Şiddetsiz İletişimle Barışı Seçmek” isimli kitap bize faydalı pratiklerle iletişimde barış yolunda adım atmamızı sağlayan yeni bir yaklaşım sunuyor: Hayatımıza Arabuluculuk Etmek.

Çatışmayı tetikleyen temel unsur verdiğimiz tepki olduğu için kitap tepkiselliğimiz üzerinde çalışabileceğimiz harika araçlar sunuyor bize. Bu araçları ve pratikleri günlük hayatımızda kullandıkça, özellikle de bizi tetikleyen en zorlu anlarda gitgide daha çok barışı seçmenin kolaylaştığını deneyimleyeceğimizi belirtiyor. Kitapta verilen “Pratik Molaları” egzersizleri ile bu kavramı günlük hayatımıza uyarlamayı denememizi öneriyor.

Yazarların önerisi, biz Yeni Nesil eğitmenlerinin düşünceleriyle de örtüşüyor: Bizler farklılıklarımız arasında bir köprü kurabilir, karşılaştığımız zorluklara birlikte yanıt verebilir ve birlikte yeni beceriler geliştirebiliriz.

…..

Gizem Alav Şapçı’nın Açık Radyo’da “Dünyayı Okumak” adlı programda bu kitap üzerine yaptığı keyifli söyleşiyi buraya tıklayarak dinleyebilirsiniz.


~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI

Previous
Previous

Yeni Nesil Ebeveynler: Çocuğunuzun Sevgi Dili Hangisi?

Next
Next

Yeni Nesil Ebeveynler: Daha Güzel Bir Dünya İçin…