Yeni Nesil Ebeveynler: Çocuğunuzun Sevgi Dili Hangisi?

Çocuğunuzun sevgi dilinin ne olduğunu biliyor musunuz? Çocuklarımızın sevgi dilini bilmek biz ebeveynlere ve eğitmenlere neler kazandırabilir?

Gary Chapman ve Ross Campbell’in kaleme aldığı ve Türkçe’ye çevrilen “Çocuklar için 5 Sevgi Dili” isimli kitabı, çocuklarımızı “daha iyi” sevebilmemizin yollarını gösteriyor bize. Türkçeye çevrildiğinde “daha iyi sevmek” ifadesi kulağa biraz yabancı gelebiliyor ama gerçekten çocuklarımızın sevgi dillerini anlayarak onları daha iyi sevebilmemiz mümkün ve bu bakış açısı, beraberinde yepyeni açılımlar yaratabiliyor.

Çocuklarımızın sevgi dilini bilmemiz onların sevgi depolarını daha iyi doldurabilmemizi sağlıyor. Çocuklarımızı nasıl eğitiyorsak eğitelim, disiplini sevgiyle sarmalamalıyız. Sevgi deposu dolu olan çocuklar ise disipline ve eğitime daha iyi yanıt verebiliyorlar. 

Yazarlar 5 sevgi dilinden söz ediyor:

1. Fiziksel Temas: Bağlantıyı güçlendirecek jestler, sarılma, omuzda taşıma, kucaklama vb.

2. Olumlara Sözleri: Dengeli bir şekilde teşvik, çabayı öven, destekleyici sevgi dolu sözler, vb.

3. Kaliteli zaman: Çocuğunuzu daha yakından tanımanıza da imkan sağlayan, birlikte keyifli zaman geçirme, sohbetler, hikaye anlatımı, aile aktiviteleri, yemek yeme anları, maça sinemaya gitmek, vb. Konuştuklarında onları dikkatlice dinleyebileceğimiz düşüncelerine ve duygularına gerçekten ilgi göstereceğimiz zamanlar.

4. Hediye vermek: Karşılıksız olarak, onları düşündüğünüze hissettirecek, kişisel çabayı destekleyecek hediyeler. Örneğin el yapımı hediyeler, küçük sürprizler veya anlamı olan öğelerle sevinç yaşatma, beraber fidan ekmek, vb.

5. Hizmet eylemleri: Ev ödevine, okul çalışmalarına veya projelerine yardım, ev işlerini birlikte yapma, doğum günü düzenleme, favori yemeklerini hazırlama, vb. hizmetler. Ancak bu çocuğunuzun her dediğini yapmak anlamına gelmiyor. Onları “ben merkezci” davranışlara anışlara yöneltmeden, onların yaşına uygun ve kendilerinin yapamayacağı eylemler.

Örneğin, çocuğunuzun bir şey yapmasını istiyorsanız ve bunu sert bir şekilde ifade etme eğiliminiz varsa, ve eğer temel sevgi dili fiziksel bağlantı ise ona önce sarılarak ve olumlu sözler söyleyerek, sonra yapması gereken şeyi ifade edebilirsiniz. Sizce de bu tutum, genellikle disiplin modundayken takındığımız ciddi ve sert kişilikten biraz farklı değil mi?

Çocuklarımıza karşı daha sevgi dolu bir ebeveyn olmayı öğrenirken kendimize hatırlatmak, uygulamak ve geliştirmek isteyebileceğimiz temel yaklaşımlar şunlar olabilir.

1.  Çocuğunuzun sevgi dili zaman içinde değişebilir. Bu nedenle onu gözlemlediğinizde tek bir sevgi diline bağlı kalmayın. Özellikle de ilk birkaç yılı için. Erken yaşlarda çocuğunuza sevginin beş dilini de göstermekte cömert davranın.

2.  Çocuğunuzun temel sevgi dilini bildiğinizde sevginizi her zaman kesinlikle o dilde ifade etmeniz gerekir, ancak yine de sevginizi her beş şekilde göstermeye devam edebiliriz. Bu şekilde onların en temel ihtiyaçlarına dokunabiliriz.

3.  Çocuklar, sevgi depoları dolu olduğunda disipline çok daha iyi yanıt veriyorlar. Ancak bu aşırı hoşgörülü olmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Sadece çocuklarınızın her zaman gösterdiğiniz sevgi içinde kendilerini güvende hissetmeleri gerekiyor. Çocuklar sevildiklerinde, sizinle ve hedeflerinizle daha iyi özdeşleşirler. Eğer kendilerini seviliyor hissetmezlerse, kafalarında sevildiklerini bilseler bile, muhtemelen size ve disiplinine karşı kızgınlık hissetme ve isyan etme eğiliminde olabilirler.

4. Disiplini sevgiyle sarmalayın. Çocuğunuz, onları sevgiyle disipline ettiğinizi bilmeli. Örneğin, çocuğunuzun sevgi dili fiziksel temas ise, iletişiminizin öncesinde ona sarılarak yapmasını istediğiniz bir konuyu aktarabilirsiniz. Sonunda ise yine onu sevdiğinizi ve hayatta onun için en iyisini arzuladığınızı söyleyebilirsiniz.

5.  Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için sevgi dilini kullanarak ceza vermekten kaçınmanız gerekiyor. Örneğin, çocuğunuzun sevgi dili birlikte keyifli zaman geçirmek ise, onu odasına kapatarak cezalandırmaktan kaçınmalısınız. Kendini sadece cezalı hissetmez, aynı zamanda sevilmediğini de hisseder. Aynı şekilde eğer sevgi dili olumlama sözleriyse ceza verirken asla keskin ve kırıcı sözler kullanmamalısınız. Sözler onu incitecek hatta daha derinleşerek onu sevilmemiş hissettirebilecektir.

6.  Sevildiğini hisseden bir çocuk okulda da başarılı olacaktır. Çocuğunuzu okula göndermek ve onu okuldan almak aslında iki çok önemli andır. Okula gidecek bir çocuk, sevginiz içinde çok güvenli hissettiğinde duygusal olarak daha stabil olur ve daha iyi odaklanabilir ve okulda daha başarılı olabilir. Örneğin, sevgi dili fiziksel temas ise, onları okula göndermeden önce bir sarılma ve öpücük verebilirsiniz. Eğer hizmet eylemi şeklindeyse, sırt çantasını hazırlamalarına yardımcı olabilirsiniz. Eve geldiklerinde, onları bir sarılma ile karşılayabilir (fiziksel temas), ya da onlara bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz (hizmet etme), ya da bir küçük hediyeyle sürpriz yapabilirsiniz (hediyeler), ya da okulda yaşadıkları hakkında konuşurken pür dikkat dinleyebilirsiniz (kaliteli zaman).

Okulumuzun kütüphanesinden seçtiğimiz bu eğitici kitabı bizler çok sevdik; umarız sizler de keyifle okursunuz.

~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI


Previous
Previous

Yeni Nesil Ebeveynler: Umut Tohumları

Next
Next

Şefkatli İletişimle Barışı Seçmek