Yeni Nesil Ebeveynler: Umut Tohumları
#yenineslinkütüphanesinden
Hangi meslekten olursak olalım hayatın akışı içerisindeki zaman zaman belirsizliklerle bizleri karamsarlığa, gelecekle ilgili endişelere iten durumlar oluyor elbet…
Önümüze koyduğumuz hedeflere ulaşmaya çalışırken bazen umutsuzluğa kapılabiliyor ve vazgeçebiliyoruz hayallerimizden.
Oysa dünyada öyle örnekler var ki küçük adımlarla başlayıp büyük değişimler yaratan…
İşte bu bize dayanma ve mücadele gücü veren bu gerçek hikayeleri çocuklarımızla paylaşmanın; onlara yaptıkları her şeyin fark yarattığı bilincini vermenin hepimizin birbirimize bağlı olduğumuz hissini pekiştirmenin; doğayı, hayvanları ve insanları seven, koruyan erdemli insanların hayat öykülerinden ilham almalarını sağlamanın; yaşamlarındaki anlamı bulacaklar o yaşama sevincini aşılamanın biz eğitmenlerin ve ebeveynlerin sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz.
İnandığımız değerlere sahip çıkmak, ve yılmadan yol almak…
1960'ta şempanzeler üzerinde çalışmak için Tanzanya'ya giden, ve araştırmalarıyla bilim dünyasını sarsan Jane Goodall’ın da böyle ilham verici bir hayat hikayesi var.
Tam bir umut elçisi gibi…
Söyledikleri, paylaştıkları içimizi aydınlatıyor.
“Yaptığınız şey bir fark yaratır. Nasıl bir fark yaratmak istediğinize ise SİZ karar verirsiniz.“ sözü içimizdeki bir kıvılcımları ateşliyor.
Kalplerinde ümidi yeşertmek isteyenler Jane Goodall’ın Douglas Abrams ile birlikte yazdığı “UMUDUN KİTABI - Zor Zamanlar için Hayatta Kalma Kılavuzu” isimli bu kitabı çok sevebilirler.
Kitap gerçek umut hikayeleriyle dolu.
Bu kitapta yer alan; Haixia ve Wenqi'nin gerçek yaşam öyküsü ise bizi en çok etkileyen hikayelerden. Hikaye özetle şöyle:
“Çin'in kırsal bir bölgesinde yaşayan iki arkadaştan biri olan Haixia doğuştan bir gözü kör; fabrikada geçirdiği bir kaza sonucu ise diğer gözünü kaybetmiş. Wenqi ise üç yaşındayken elektrik hattına dokununca iki kolunu birden kaybetmiş. Wenqi, ikisi de otuzlu yaşların ortalarında iken, depresyona giren Haixia'ya moral olması ve ona yeni bir yaşam amacı sağlamak için birlikte ağaç dikmeyi önerir. Haixia da bu fikrin imkansız olduğunu düşünse de yapmaya karar verir. Wenqi, Haixia’nın gözleri olacaktır, Haixia ise Wengi’nin kolları. Tohum ya da fide alacak paraları olmadığından ağaçlardan dallar keserek çoğaltma yapmaya karar verirler. Wenqi doğru yere yönlendirir, Haixia ise kesme işini yapar. Başlangıçta işler ters gider. İlk yıl sekiz yüz civarında dal çeliği ekmeyi başarmalarına rağmen bahar geldiğinde bunlardan sadece ikisinin canlı olduğunu gördüklerinde moralleri bozulur. Arazi fazlasıyla kurakmış. Haixia vazgeçmek istediyse de Wenqi böyle bir seçenekleri olmadığını yılmazlıkla sadece ağaçlara su getirmenin bir yolunu bulmaları gerektiğini söyler. Ancak pes etmezler. Zamanla, köy halkı da onlara yardım etmeye başlar ve on binlerce ağaç dikilir. “
Onlar hakkında yapılan belgeselde Wenqi, “Fiziksel olarak birlikte çalışır, ruhen birlik olursak her şeyi başarabiliriz. Fiziksel açıdan sınırlı olsak da; ruhlarımız sınırsız. Bizden sonraki kuşaklar dahil herkes, biz bu dünyadan gittikten sonra, iki engelli bireyin neler başardığını görüp; kör bir adamla kolsuz bir adamın kendilerine bir orman bıraktıklarını anlayacaklar.” demiş.
Jane Goodall bu hikaye ile ilgili “Bu hikaye dostluğun umutsuzlara nasıl umut vereceğinin harika bir örneği. “ diyor. Ve şunları ekliyor; “ Yılmaz insan ruhunun neler başarabileceğinin de muhteşem bir tasviri. Yani yapılması gerektiğini bilen kararlı biri başkalarına da ilham verebilir ve böylece herkes bir sorunu çözmek için birlikte çalışabilir. Gerçekten önemli olan bir diğer konu da her bireyin fark yarattığını, bir rolü olduğunu ve bir amaç için dünyaya geldiğini anlamasına yardım etmek.”
Bu olağanüstü dostluk ve yılmazlık hikayesi insanlığa ve bizlere umut veriyor.
Bu hikaye bir kez daha insanların dayanışma ile herhangi bir engelin üstesinden kararlılıkla gelebileceklerini ve birlikte çalışarak büyük işler başarabileceklerini konusunda bize rehber oluyor. Sizlerin de hoşuna gideceğini düşünerek paylaşmak istedik bu anlamlı hikayeyi. Sevdiklerinizle ve çocuklarınızla bu hikayeyi paylaşmakla bile umudun, ümidin yeşermesine katkıda bulunacağınıza eminiz.
~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI