Yeni Nesil Başarı: Kendini Gerçekleştirmeyi Öğrenmek
#yenineslinkütüphanesinden
Bir kişinin kendini gerçekleştirmesi, bireyin kendi potansiyelini en yüksek düzeyde kullanarak, hem akademik hem de kişisel gelişimini tamamlamasıyla mümkün olabilir.
Yani sadece başarı elde etmekle ilgili değildir; kişinin kendini tanıması, kendiyle barışık olması, kendi yeteneklerini geliştirmesi, değerlerini keşfetmesi ve bu değerler doğrultusunda hayatta anlam ve derinlik bulması da bütünsel gelişimin bir parçasıdır.
Eğitimin temel amacı, sadece bilgi aktarmak değil, bireyleri hayatın her alanında başarılı, mutlu ve dengeli olacak şekilde hazırlamak olmalıdır. Akademik başarı son derece önemlidir; zira çocuklarımızın anaokulundan üniversiteye kadar aldıkları eğitim, onları kariyer ve yaşam başarılarına taşıyacaktır. Yaşam başarısı ise sadece akademik başarıyla sınırlı değil; üretkenlik, duygusal ve sosyal zeka, sürekli öğrenme, öz-farkındalık ve dengeli bir yaşam gibi unsurları içeren bütünsel bir süreçtir.
Bu noktada kütüphanemizden seçtiğimiz, Diane Tavenner’ın “Prepared” (Hazırlıklı) isimli kitabı bu bütünsel süreçte çocuklarımızı tatmin edici, dolu-dolu bir yaşama hazırlamanın yapı taşlarını ortaya koyuyor.
BAŞARIYI SAĞLAYAN ÜÇ BİLEŞEN
Tavenner,
1️⃣ “Bire-bir mentorluk”; yani öğrencilerin bireysel farklılıklarına saygı duyan ve onlara rehberlik eden bir sistem;
2️⃣“Proje-bazlı öğrenme” yani teorik bilginin pratiğe dökülmesi ve çocukların problem çözme becerilerinin geliştirilmesi ve
Yeni Nesil Başarı: Kendini Gerçekleştirmeyi Öğrenmek
3️⃣ “Öz-yönelimli öğrenme” - yani çocuğun kendi merakı ve ilgisi doğrultusunda sorumluluk alarak öğrenmesi
gibi yaklaşımların önemini vurguluyor.
Aynı zamanda öğrencilerin merak duygusunu besleyen, problem çözme becerilerini geliştiren ve onları iş dünyasının değişen taleplerine göre hazırlayan bir eğitim yaklaşımını benimsiyor. Bu yüzden de hem girişimcilerden hem de motivasyon ve zihin üzerine çalışan akademisyenlerden ilham alıyor.
Çocuklara, “Ne olmak istiyorsun?” veya “En sevdiğin ders nedir?” gibi sorular sormak yerine, “Ne yapmaktan hoşlanıyorsun?”, “Bu hoşlandığın şeyde en çok sevdiğin yönler nedir?” "Seni en çok heyecanlandıran şey ne?" gibi sorular sormanın çocukların iç dünyasını keşfetmemizde önemli ipuçları sunduğunu belirtiyor.
BAŞARILI ALIŞKANLIKLAR = ÖĞRENMENİN YAPI TAŞLARI
Tavenner, başarıyı "Başarı Alışkanlıkları" olarak adlandırdığı belirli özelliklere dayandırıyor:
Bu özellikleri aynı zamanda “öğrenmenin yapı taşları” olarak adlandırıyor. Bu sistem, sadece öğrencilerin ihtiyaç duyduğu bilgiye veya sınavlara hazırlanmaya odaklanmak yerine, öğrencileri kendi kendilerini yönlendiren öğrenciler haline getirmeyi hedefliyor. Nedir bu başarılı alışkanlıklar?
✅ Sağlıklı Bir Gelişim (Örn., Stres Yönetimi, Öz-Düzenleme)
✅ Okula Hazırlıklı Olma ( Örn., Öz-Farkındalık, Empati, Hedef belirleme, Planlama)
✅ Hem kendine hem Okula Yönelik Zihniyet (Örn. Gelişime acık bir zihniyet – growth mindset)
✅ Sebat (Örn., rezilyans, akademik azim)
✅ Bağımsızlık ve Sürdürülebilirlik (Örn., Kendi Kendine Yönlendirme, Merak, Kendi kimliğini ve amacını belirlemesi)
Çocuklarımızın öğrenmenin değerini görüyor ve anlıyor olmaları çok önemli. Çocuklar motive olduklarında ve gerçek sorunlar üzerinde birlikte çalıştıklarında ise üretken alışkanlıklar ve beceriler geliştirme olasılıkları artıyor. Bu süreçte, kendi meraklarını takip ederek daha iyi öğreniciler hâline gelebiliyorlar. Daha fazla öğrendikçe de öğrenme yetkinlikleri artıyor.
Her çocuk farklı bir potansiyele ve gelişim yoluna sahiptir. Başarıyı sadece notlarla ve sınavlarla değil, çocuklarımızın mutlu, dengeli ve meraklı bir birey olmasıyla da değerlendirmek gerekiyor. Çocuklarımızın kendi yollarını bulmalarına rehberlik etmek, onların bu becerileri yaşamlarının her aşamasında uygulayabilmelerine imkan sağlayacaktır.