Yeni Nesil Ebeveynler: Çocuklarda Duygu Yönetimi Becerisi
Duygu düzenleme becerisi, hem çocukların mevcut yaşamlarında hem de gelecekteki yetişkin yaşamlarındaki duygusal, sosyal ve akademik gelişimlerinde ve en önemlisi psikolojik sağlamlık kazanmalarında kritik bir rol oynuyor. Bu nedenle, biz eğitimciler ve ebeveynler çocukların bu beceriyi geliştirmelerine en doğru şekilde destek olmalıyız.
Yeni Nesil Ebeveynler: Doğa Her Şeyin İlacı mı?
Yaşam Bilgeliği Topluluğu konuklarımızdan uzman klinik psikolog ve aile danışmanı Sn. Şeniz Pamuk @beyaz_psikoloji, “Korku çağında Çocuk Yetiştirmek” isimli kitabının son bölümünde bu soruyu yönetiyor okurlarına. Verdiği yanıt ise çok açık ve net: Evet.
Yeni Nesil Ebeveynler: Yaratıcılık Çocuk Oyuncağı
Fred Rogers (1928-2003), Amerikan televizyon tarihinde ve milyonlarca çocuğun hayatında son derece etkili bir figürdü. “Mister Rogers’ Neighborhood” programının yaratıcısı ve yıldızı olarak, şefkat, eşitlik ve nezaket gibi değerlerin savunucusuydu.
Yeni Nesil Ebeveynler: Oyun deyip geçmeyin!
Prof. Jonathan Haidt, Amerikalı bir sosyal psikolog ve yazar. Bu yıl yayınlanan ve New York Times’ın en çok satan kitaplar listesine giren *"Anxious Generation – Kaygılı Kuşak"* adlı kitabında çocukların oyun oynamasının psikolojik ve sosyal gelişimleri üzerindeki hayati önemi hakkında kapsamlı bir bilimsel analiz sunuyor ve oyun oynamanın ve oyun zamanının önemini vurguluyor.
Yeni Nesil Ebeveynler: Odağımızı Yeniden Kazanmak
Yazar Johann Hari, "Çalınan Dikkat" adlı kitabında, toplumumuzda dikkatimizin nasıl kolayca dağıldığını; dikkat dayanıklılığının birey ve toplum üzerindeki ciddi ve olumsuz etkilerini; ve bu durumu düzeltmek için neler yapabileceğimizi detaylı bir şekilde inceliyor.
Gerçekten günlük yaşantımızda başta teknoloji olmak üzere, daha pek çok uyaran nedeniyle dikkatimizi önemli şeylere veremiyoruz. Dijital teknolojiler ve sosyal medya, aşırı bilgi yüklemesi, çoklu görev yapma (Multi-tasking), uyku eksikliği, kronik stres, yetersiz beslenme ve egzersiz; gürültü, kalabalık ortamlar gibi çevresel faktörler, sürekli daha fazlasını yapma ve daha iyi olma baskısı ile oluşan rekabetçi kültür ve performans baskısı dikkatimizi çalan temel unsurlar.
Sınav Kaygısı da Neymiş?
Yeni Nesil 2000 Yaşam Bilgeliği Topluluğu konuklarımızdan uzman klinik psikolog ve aile danışmanı sayın Şeniz Pamuk’un @beyaz_psikoloji sınav döneminde kaygı yönetimi konusunda bizler için kaleme aldığı yazısını burada sizlerle de paylaşmak isteriz.