Yeni Nesil Ebeveynler: Doğa Her Şeyin İlacı mı?
Yaşam Bilgeliği Topluluğu konuklarımızdan uzman klinik psikolog ve aile danışmanı Sn. Şeniz Pamuk @beyaz_psikoloji, “Korku çağında Çocuk Yetiştirmek” isimli kitabının son bölümünde bu soruyu yönetiyor okurlarına. Verdiği yanıt ise çok açık ve net: Evet.
Doğanın, çocuğun ve diğer aile bireylerinin bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimlerine ve iyililerine olan katkısı gerçekten mucizevi. Pamuk, doğanın çocuklarımız üzerindeki olumlu etkilerini şöyle özetliyor:
Doğa,
🌿 Çocukların bedenlerinin farkına varmalarını sağlar.
🌿 Nerede, ne tür hareketler içinde olmaları gerektiğini öğrenmek çocukların hem beden koordinasyonlarını geliştirir, hem kendileri un denetlemelerini sağlar, hem de çevreden gelen uyarılara karşı uyanık olmalarını gerektirir.
🌿 Bu beceri, bir evin içinde defalarca “Dikkat et! Düşeceksin! Oraya çarpma! Onu elleme! Uyarıları eşliğinde geliştirmeleri neredeyse imkansızdır.
🌿 Kendinden başka varlıklara dikkat etmek, kendisinin o varlıkla olan bağlantısına odaklanmak ve kendisinin mekân içindeki onumunun ayarlamak, bir çocuğun dikkatini, hafızasını, dil becerisini, duygu farkındalığını, öfke kontrolünü, empati yeteneğini doğal bir şekilde geliştirir. İnceliklere dikkat eden incelikli bir birey olmasına yardımcı olur.
🌿 Böyle bir ortamla hasır neşir olan bir çocuğun kaygı düzeyinin yüksek olması, bir zorbaya dönüşmesi, ve depresyon belirtileri geliştirmesi oldukça zordur.
🌿Doğanın içinde olan bir çocuk, mecburen kendine dikkat etmeyi öğrenir, neden-sonuç bağlantılarının ne kadar önemli olduğunu kavrar ve hayal gücünü geliştirir.
Şeniz Pamuk’un 2021 yılında kaleme aldığı ve 35 yıla yakın çalışmalarının sonuçlarını paylaştığı bu kitap çağımızın çok ötesinde, son derece önemli öngörülerle bezenmiş harika bir rehber niteliğinde.
Bu bilgilerinin ışığında, bizler de okulumuzun doğa içinde olmasının sağladığı avantaları öğrencilerimizin sağlıklı gelişimleri için var gücümüzle değerlendiriyoruz.
Örneğin, Orman Banyosu (Shinrin Yoku) ve Bütünsel sağlık projemiz de işte tam da bu amaca hizmet ediyor. Doğa içinde yaptığımız yürüyüş ve egzersizler, öğrencilerimizin stres hormonlarının azalmasına, bağışıklık ve sindirim sistemlerinin daha güçlü çalışmasına destek oluyor.
~YENİ NESİL 2000 OKULLARI