Yeni Nesil Ebeveynler: Odağımızı Yeniden Kazanmak
Yazar Johann Hari, "Çalınan Dikkat" adlı kitabında, toplumumuzda dikkatimizin nasıl kolayca dağıldığını; dikkat dayanıklılığının birey ve toplum üzerindeki ciddi ve olumsuz etkilerini; ve bu durumu düzeltmek için neler yapabileceğimizi detaylı bir şekilde inceliyor.
Gerçekten günlük yaşantımızda başta teknoloji olmak üzere, daha pek çok uyaran nedeniyle dikkatimizi önemli şeylere veremiyoruz. Dijital teknolojiler ve sosyal medya, aşırı bilgi yüklemesi, çoklu görev yapma (Multi-tasking), uyku eksikliği, kronik stres, yetersiz beslenme ve egzersiz; gürültü, kalabalık ortamlar gibi çevresel faktörler, sürekli daha fazlasını yapma ve daha iyi olma baskısı ile oluşan rekabetçi kültür ve performans baskısı dikkatimizi çalan temel unsurlar. O kadar ki, kitap okumak gibi daha uzun süreli odaklanma gerektiren faaliyetler giderek azalıyor toplumlarda.
Örneğin, araştırmalar bir şeye odaklanırken sözünüz kesilirse, aynı odaklanma durumuna geri dönmenizin ortalama yirmi üç dakika sürdüğünü gösteriyor. Bu durum aylarca ve yıllarca devam ettiğinde, kim olduğunuzu ve ne istediğinizi anlama becerimizi kaybedebiliyor ve kendi hayatımızın içinde kaybolabiliyoruz.
Bilgi hacmindeki artış, dünyanın hızlandığı hissini yaratıyor üzerimizde. Bu koşuşturma ve bilgi bombardımanı içerisinde derinlik kavramdan giderek uzaklaşıyoruz. Oysa derinlik zaman alıyor, ve düşünmeyi gerektiriyor. Kendi yarattığımız bir efsaneye göre aynı anda üç, beş, on şey düşünebiliyoruz ya da yapabiliyoruz. Oysa beyniniz bilinçli olarak aynı anda yalnızca bir ya da iki düşünce üretebiliyor. Bu nedenle bir şeyleri iyi yapmak istiyorsak, her seferinde tek bir şeye dikkatlice odaklanmamız gerekiyor.
Bu durum çocuklarımızın gelişimini de olumsuz yönde etkilemekte. “Çocukların doğal koşturma arzularına engel olursanız, ortalama olarak dikkatleri ve beyinlerinin genel sağlığı zarar görecektir.” diyor Hari.
Bu durum çocuklarımızın gelişimini de olumsuz yönde etkilemekte. “Çocukların doğal koşturma arzularına engel olursanız, ortalama olarak dikkatleri ve beyinlerinin genel sağlığı zarar görecektir.” diyor Hari. Oyunun, sağlam bir kişiliğin temelini oluşturduğunu ve daha sonra yetişkinlerin oturup çocuğa açıkladığı her şeyin bu temel üzerine inşa edildiğini belirtiyor. Çocuklarımızı bu olanaklarda mahrum bırakırsanız, büyüdüklerinde paniğe kapılırlar ve çoğu zaman baş edemezler. Kendilerini yetkin hissetmezler ya da büyükleri onlara rehberlik etmeden bir şeyler yapamazlar.
Hari'nin dikkatimizin kontrolünü yeniden kazanmak için önerdiği bazı adımlar var:
1. TEKNOLOJİ KULLANIMINI AZALTMA:
Sosyal medya ve dijital cihazların dikkat dağıtıcı etkilerini minimize etmek için bu platformları daha az kullanmayı teşvik ediyor. (belirli saatlerde cihazları kapatma, bildirimleri sınırlama ve dijital detoks vb.)
2. DİJİTAL MİNİMALİZM:
Gereksiz uygulamalardan ve dijital içeriklerden arınmak, sadece işimize yarayan ve gerçekten ihtiyaç duyduğumuz dijital araçları kullanmak.
3. DAHA FAZLA OKUMA VE DERİN ÇALIŞMA:
Derinlemesine okumak ve çalışmak için zaman ayırmanın önemine vurgu yapıyor. Hızlı tüketim yerine, uzun süreli dikkat gerektiren aktivitelerle meşgul olmak.
4. MEDİTASYON VE BİLİNÇLİ FARKINDALIK ÇALIŞMALARI:
Meditasyon ve farkındalık uygulamaları, zihinsel berraklığı artırmak ve dikkati güçlendirmek için etkili yöntemler arasında.
5. ÇEVRESEL DÜZENLEMELER:
Çalışma ve yaşam alanlarını dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırmak. Daha düzenli ve sade bir ortam yaratmak.
6. SAĞLIKLI YAŞAM TARZI:
Yeterli uyku, düzenli egzersiz ve dengeli beslenme gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları, dikkat ve konsantrasyon üzerinde olumlu etkiler yaratır.
7. SOSYAL BAĞLANTILAR:
Yüz yüze sosyal etkileşimleri artırmak ve sanal yerine gerçek sosyal ilişkileri güçlendirmek
8. EĞİTİM VE FARKINDALIK:
Hem bireysel düzeyde hem de toplumsal düzeyde dikkat sorunlarına yönelik eğitim ve farkındalığı artırmak. Bu konuda toplumsal değişiklikler ve politikalar geliştirmek.
Bu anlamda okulumuzun zenginleştirilmiş müfredatı kapsamında geliştirdiğimiz oyunlar, okuma-anlama kültürüne verdiğimiz önem, Şefkatli İletişim, “Attention Sil Vous Plait - Bilinçli Farkındalık ve merkezlenme egzersizleri, çocuklarımızın içsel motivasyonlarını ve sosyal duygusal becerilerini geliştirmelerine, odak yetilerinin artmasına ve tam potansiyellerine ulaşmalarına katkı sağlıyor.
~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI