Sınav Kaygısı da Neymiş?

Yeni Nesil 2000 Yaşam Bilgeliği Topluluğu konuklarımızdan uzman klinik psikolog ve aile danışmanı sayın Şeniz Pamuk’un @beyaz_psikoloji sınav döneminde kaygı yönetimi konusunda bizler için kaleme aldığı yazısını burada sizlerle de paylaşmak isteriz.

- Her ne kadar LGS sınavı, bir gencin liseye girme sınavı gibi gözükse de şüphesiz ki bundan daha fazlasıdır. Ailelerin ve gençlerin bu sınavı hayata dair bir deneyim olarak görmeleri, onların bu sınava farklı açılardan yaklaşmalarını sağlayabilir. Gençler bu dönemden hangi yaşam becerileri edinmiş olarak çıkabilirler?

1. ANLAM VE HEDEF BELİRLEME

Her sınav gibi bu sınavın da gerek aile gerekse genç açısından ne anlama geldiği konuşulmalı ve yola çıkmak için hedefler oluşturulmalıdır. Amaçsız çıkılan bir yolculuk bir noktadan sonra yorucu olabilir; bu yolculuğun anlamsız ve amaçsız olduğuna karar vermek de aslında hedef saptamaktır.

2. KAYGININ DOĞAL OLMASI:

Herhangi bir performans ortamında kişi kaygı duyar; kontrol edilebilir düzeyde bir kaygı kişinin daha uyanık ve dikkatli olmasını sağlar. Hiç kaygı duymamak ya da kaygının altında ezilmek kişinin bildiklerini sınava tam olarak yansıtmasına engel olabilir.

3. ZAMANI YÖNETME VE ODAKLANMA:

Sınav dönemi sonu olan bir dönemdir. Bu dönemde, örneğin ekran kullanımı gibi belli alışkanlıklarından vazgeçebilmek, çalışmak için ayrılan zamanın nasıl kullanacağına karar verebilmek, yapılacak her çalışmanın ne kadar süreceğine dair gerçekçi tahminler oluşturabilmek, kısa molalarla çalışmak, ancak eğlenmeye de zaman ayırmak çalışmanın verimini artırır.

4. DUYGULARI BİR KENARA KOYABİLMEK:

Zihnimiz otomatik bir şekilde düşünce üretir. Denemeler ve sınavlar sırasında da sorularla ilgili otomatik, olumlu ya da olumsuz yorum yapmak kaygıyı artırabilir. Bu nedenle, soruyu mümkün olduğu kadar mekanik bir şekilde okumak ve yanıtlamak geliştirilmesi gereken bir beceridir

5. SINAV BAŞARISI VE KİŞİLİK DEĞERİNİ AYRI TUTMAK:

Sınav, hayatın minicik bir alanıdır ve kişinin bütünü hakkında bir gösterge olamaz. Herkes biriciktir ve çok değerlidir.

6. STRES ALTINDA BİLE ÖZ BAKIM, BESLENME VE UYKUYA ÖNEM VEREBİLMEK:

Zamana karşı yarışmak beden ve ruh sağlığının ihmal edilme olasılığını artırabilir, ancak hatırlanmalıdır ki “sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.”

7. PSİKOLOJİK SAĞLAMLIĞI GELİŞTİRMEK:

Bunun için zorlanmalar karşısında esnek olmak ve farklı çözüm yolları üretebilmek ve konfor alanından çıkabilmek gerekir. Nefes, meditasyon ve yoga çalışmaları, sanatsal etkinlikler ve doğanın içinde olmak da kişiyi duygusal olarak sağlamlaştırır.

8. GÖNÜL RAHATLIĞIYLA “ELİMDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPTIM.” DİYEBİLMEK.

- Şeniz Pamuk

Sevgili Şeniz Pamuk’a LGS sınavına kısa bir süre kala bu zamanlı yazısı, paylaşımı ve katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Ayrıca, şimdiden tüm öğrencilere sınavda başarılar dileriz.

~YENİ NESİL 2000 OKULLARI


Previous
Previous

Yeni Nesil Ebeveynler: Odağımızı Yeniden Kazanmak

Next
Next

Yeni Nesil Ebeveynler: Yarının Güçlü Bireyleri