Yeni Nesil Ebeveynler: Yarının Güçlü Bireyleri

Çocuklarımızla erken yaşlardan itibaren güçlü bağlar kurmamız, onları yarının güçlü bireyleri olarak yetişmemiz için elimizdeki en güçlü araç. Bu bağları kurabilmek içinse güçlü bir iletişime ihtiyacımız var.

Beklentilerimizi çocuklarımıza ifade ederken yaptırımcı ve otoriter değil de; ortak çözümler üretebileceğimiz, şefkatle ve sabırla bağ kurabileceğimiz bir iletişim mümkün mü?

İNSAN YETİŞTİRMEK /

Dr. Ross Green’in yazdığı “Bir İnsan Yetiştirmek” isimli kitap, yeni nesil ebeveynlerin otorite, kontrol ve güç odaklı yöntemlere karşı alternatif çözüm arayışlarına bir cevap niteliğinde.

Dünya çapında tanınan bir klinik psikolog olması yanında, 30 yılı aşan bir süredir çocuklarla ve ailelerle çalışan Dr. Green’in, Ortaklaşa Problem Çözme (Collaborative Problem Solving - CPS) çalışmaları dünya çapında yaygın olarak biliniyor.

Dr. Green bu kitapta genel anlamıyla olabilecek tüm iletişim sorunlarının çözülmesinde yine ortaklaşa çalışmanın ve işbirliğinin temel bileşen olduğunu örneklerle belirtiyor. Çocuklarımız onlardan beklentilerimizi karşılamadığında, ebeveynler olarak bu durumla nasıl başa çıkabileceğimiz ile ilgili önerilerini metodolojik olarak aktarıyor.

Çocuğumuza "tembelliği bırak” mı demeliyiz; yoksa isteklerimizi yaptıklarında onları ödüllendirmeli miyiz? Çocuğumuzun tembellik sorununu mu çözmeye çalışmalıyız, yoksa beklentimizi karşılamasıyla ilgili gerçek sorunu mu öğrenmeliyiz?

BUGÜNÜN ŞEFKATLİ EBEVEYNLERİ İLE /

Dr. Green'e göre, genç yaşlarda çocuklarımızın empati becerilerini geliştirmelerine yardımcı olduğumuzda gelecek toplumların iletişim çatışmalarını da azaltma konusunda doğal bir adım atmış oluyoruz.

Bu noktada biz yeni nesil eğitmenlere ve ebeveynlere düşen en önemli görevlerden biri de çocuklarımızla bağ kurarken onların eğitimi ve gelişimini insanlık becerileriyle desteklemek.

Çocuklarımızı empati, şefkat, dürüstlük, anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözme gibi insanlık ve yaşam becerileriyle donatmak. Böylelikle her davranışlarının diğer insanları nasıl etkilediğini anlamalarına yardımcı olarak barışçıl bir toplumun tohumlarını ekmiş oluyoruz.

ÇOCUK KENDİSİNİN KİM OLDUĞUNU KEŞFEDECEK; AİLE İSE BU SÜRECE YARDIMCI OLACAK  /

Dr. Greene, mükemmel bir ebeveyn olma hedefini gerçekçi bulmadığını; ve öncelikli olanın “iyi bir insan yetiştirmek” olduğunu belirterek biraz olsun ebeveynlerin kendi mükemmeliyetçilik beklentilerini hafifletiyor.

Çocuğunuzun tek işinin kendisinin kim olduğunu bulmak; kendi kimliğiyle rahat hissetmek ve o kimliğe uygun bir yaşam sürmek olduğunu ifade ediyor.

Ebeveynlerin odaklaması gereken konunun ise öncelikle çocuklarının kim olduğunu bulmasına, o kimlikle rahat hissetmesine ve o kimliğiyle uyumlu bir yaşam sürmesine yardımcı olmak olduğunu belirtiyor.  

ÇOCUKLARA HATA YAPMALARI İÇİN ALAN AÇABİLMEK /

Bu süreçte zorlayıcı olan konu ebeveynlerin koruma iç güdüsü ile kendi deneyimlerinden çocuklarının da yararlanmasını istemeleri; onlara danışmadan “ben çektim; o çekmesin” düşüncesiyle problemlerin çözümlerini hap gibi çocuklarının önlerine sermeleri.

Halbuki doğru yaklaşım, çocuklara hata yapması için izin vererek sabırla çözümleri kendileri bulmaları için fırsatı vermek olmalı. Yöntem basit, ancak uygulaması zor. Yine de imkansız değil. Dr Green’in yöntemiyle adım adım bu süreci yönetmek mümkün.

ÇOCUKLAR YAPABİLİYORLARSA ZATEN YAPARLAR /

“Çocukların doğası aslında onlardan arzu edileni en iyi şekilde yapmaya güdümlü.” diyor Dr. Green. Arzu edileni yapmıyorlarsa; öncelikle bu direncin arkasında yatan gerçek çözümlenmemiş problemi veya çözme konusundaki beceri eksikliğini bulmamız öneriyor. Çözümün çocuklarımızı anlamaktan geçtiğini söylüyor ve her direncin bir motivasyon eksikliği olarak varsayılmamasını öneriyor.

YAKLAŞIMIN 3 ADIMI /

 1. VERİ TOPLAMAK / 2. İÇGÖRÜ OLUŞTURMAK  / 3. NE YAPILACAĞINA KARAR VERMEK

İster profesyonel yardım alan, ister çocuğunun yaşadığı zorlukların nedenini kendince çözmeye çalışan sevgi dolu bir ebeveyn olun, gerçek iletişime ihtiyacınız olan bilgiyi edinmekle başlamanız şart.

İlgili tüm taraflardan (kendiniz dahil) aldığınız önemli bilgilerle, sorunu birlikte, elbirliğiyle ve karşılıklı olarak tatmin edici bir şekilde çözmeye devam edebilirsiniz. Tek taraflı yukarıdan aşağıya bir çözüm sunmak yerine bir diyalog başlatın. Diyalog, gerçek nedenleri ortaya çıkarmaya, bir sistem vizyonu oluşturmanıza yardımcı olur ve bulduğunuz çözümlerin uzun vadede işe yarama şansı artar.

KALPTEN KALBE /

Kalpten kalbe iletişimin çocuklarımızın gelişiminde doğallıkla oluşan bir durum haline gelebilmesini hayal ediyoruz. Çünkü çocuklar Greene'in yaklaşımıyla ilerde ebeveynlerinin onlara yaptığını yapacak ve herkes problemleri işbirliğine dayalı bir yaklaşımla çözümleme yolunu seçecekler. Ne dersiniz? Denemeye var mısınız?

  ~YENİ NESİL 2000 OKULLARI


Kayıtlarımız kontenjan dahilinde başlamıştır.

Next
Next

Yeni Nesil Ebeveynler: Öğrenmeyi Öğrenmek