Yeni Nesil Ebeveynler: İç Motivasyonla Gelen Başarı

İç motivasyon, bireyin herhangi bir işi dış ödül veya ceza yerine içsel bir tatmin için yapmasıdır. Bu noktada konu çocuklarımız olduğunda ister çalışma azimleri, ister ödevleri, ister ilgi alanları olsun, iç motivasyonları onların öğrenme sürecine ve başarılı olma isteğine olumlu bir katkıda bulunuyor.

Örneğin, iç motivasyonu yüksek olan çocuklar;

Konuları derinlemesine öğrenmeye daha eğilimli oluyorlar.

Yüksek öz-düzenleme becerileri ile öğrenme süreçlerinde daha disiplinli olabiliyorlar.

Daha dirençli bir yapıya sahip olarak engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine, çözüm aramaya yöneliyorlar.

Daha yaratıcı düşünme ve gelişmiş problem çözme becerilerine sahip oluyorlar.

İşte tüm bu özellikler, çocuklarımızın öğrenme süreçlerinde daha aktif olmalarını, genel yaşam becerileri geliştirmelerini, ve uzun vadede daha kalıcı ve anlamlı başarılar elde etmelerini sağlıyor. Bu nedenle biz eğitimcilerin ve yeni nesil ebeveynlerin çocuklarımızın iç motivasyonlarını desteklemeleri ve geliştirmeleri, onların akademik ve kişisel başarıları için kritik öneme sahip.

Kütüphanemizden seçtiğimiz "Beni Ödülle Cezalandırma" isimli kitabında Dr. Özgür Bolat iç motivasyon ve başarı arasındaki ilişkiyi derinlemesine inceliyor. Bolat, ödül sistemlerinin çocukların iç motivasyonunu düşürdüğünü ve bu durumun uzun vadede başarıyı olumsuz etkilediğini savunuyor. Bolat’a göre, ödüller, çocukları dış motivasyon kaynaklarına bağımlı hale getirirken, içsel motivasyonu yani çocukların kendi istek ve meraklarıyla harekete geçme becerilerini zayıflatıyor. Bu da onların gerçek potansiyellerini keşfetmelerini engelliyor.

Bolat, ödül sistemlerinin aynı zamanda yaratıcılığı ve etik davranışları da olumsuz etkilediğini belirtiyor. Ödül peşinde koşan çocukların, yaratıcı riskler almaktan kaçındıklarını ve etik dışı davranışlara daha yatkın hale geldiklerini ifade ediyor.

Başarıyı sadece ödülle ilişkilendirmek, çocuklarda yanlış bir değerler sistemi oluşturmakla kalmıyor; onların gerçek anlamda mutlu ve başarılı bireyler olmalarını engelleyebilir.

Dr. Özgür Bolat, çocuklarda iç motivasyonu geliştirmek sunduğu öneriler, çocukların doğal meraklarını ve ilgi alanlarını destekleyerek onların içsel motivasyonlarını güçlendirmeye yönelik stratejiler içeriyor. Örneğin koşulsuz kabul; çocuklarımızla gerçek ve samimi bir bağ kurmak; ödüllerden kaçınmak; demokratik bir aile ortamının oluşturulması ve pozitif geri bildirim gibi stratejiler çocuklarımızda iç motivasyonun gelişmesi için harika bir zemin oluşturuyor.

Dr. Özgür Bolat’ın,  her bölüm sonrasında özet ipuçlarıyla dolu bu harika kitabını tüm eğitimcilere ve yeni nesil ebeveynlere tavsiye ediyoruz.

~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI

Previous
Previous

Barışcıl Nesiller: Sevgiye Sarılmak

Next
Next

Yeni Nesil Ebeveynler: Çocuklarımız İçin Anlamlı Bir Yaşam