Yeni Nesil Ebeveynler: Yaşama Dair Yol Haritası

Her sabah uyandığınızda size yaşama sevinci veren şey nedir? Hayata tutunmanızı sağlayan ya da yaşamaya değer, önemli bulduğunuz bir amaç?

Yeni yılla birlikte dünya gündemi bizleri olumsuz bazı duygulara yöneltse de; kendi gerçekliğimizi ve geleceğimizi kendi zihnimizle yarattığımızı her zamankinden daha fazla hatırlatmamız gerekiyor. Ve tükenmişlik hissi kendini gösterdiğinde yaşam amacımıza daha sıkı sarılmalıyız.

Bu bakış açısı, gerek kendimiz gerekse ebeveyn olarak çocuklarımızın geleceğiyle ilgili kararlar alırken bize bir yol haritası sunar. “Hayatı bir tek geçmişe bakarak anlayabilir ve yalnızca geleceğe bakarak yaşayabiliriz.” diyor Soren Kierkegaard.

Bu anlamda yeni nesil ebeveynler çocuklarının eğitim ve gelişim sürecine büyük bir özveri ve sabırla yön verirken de kendi yaşama sevinçlerini yüksek bir seviyede tutabilir, mutlu ve uzun bir yaşam sürebilirler. Fransızlar bu var olma amacına "raison d'etre", Japonlar ise Ikigai diyor.

“IKIGAI Uygulama Rehberi” isimli kitaplarında Hector Garcia ve Francesc Miralles kendi “ikigai”mizi bulmanın, uzun ve mutlu yaşam ile sıkı sıkıya ilişkili olduğunun altını çiziyorlar.

Henüz bu uygulama kitabındaki pratik soruları kendi üzerinde uyarlamadıysanız bir göz atmanızı öneririz. Kitap, “Sevdiğin şeyler”, “tutkuların”, “iyi yaptığın şeyler”, “uzmanlık alanın”, “sana para kazandıran şey”, “yeteneğin”, “dünyanın ihtiyacı olan şey”, “görevlerin” gibi sorulara verdiğimiz cevaplar arasında kurduğumuz dengeyi hayatımızın merkezine almayı öneriyor.

Bu sorular, kendi “ikigai”nizin gerçekten ne olduğunu anlamanıza yardımcı oluyor. Yani bir yandan geçiminizi sağlarken diğer yandan varoluş amacımıza cevap veren aktivitelere de alan açmanın öneminden bahsediyor. Ana fikir bize şunu öneriyor: “Geçmişimiz bizi bugüne kadar bir şey için mükemmel hale getirmiştir mutlaka; yapmamız gereken tek şey bugün bunları tespit etmek.”

Hepimizin yaşadığımız tüm zorluklara rağmen içimize bakıp, neyin bizi olumlu yönde motive ettiğini ve bize neyin ilham verdiğini gözlemlememizde fayda var, öyle değil mi? Sokrates’in dikkatleri yaşam üzerine odakladığı ünlü sözünü hatırlayalım: “Sorgulanmayan yaşam yaşamaya değmez”.

Kitabın bu fikri destekleyen bize göre en can alıcı bölümlerinden biri olan; Steve Jobs’ın “Noktaları Birleştirin” konuşmasından bölümün olduğu ve Soren Kierkegaard’ın ilgili sözünün yer aldığı bölüme aşağıda sizler için derledik.

Sizin de yaşamımıza anlam katma konusunda ilham aldığınız çeşitli kitap önerileriniz varsa lütfen bize yazın.

NOKTALARI BİRLEŞTİRİN::

“Steve Jobs Stanford birinci sınıf öğrencilerine yaptığı meşhur konuşmasında şunları söylüyor:

“Noktaları geleceğe bakarak birleştiremezsiniz; onları yalnızca geçmişe bakarak birbirine bağlayabilirsiniz. Bu nedenle, noktaların çok daha sonra birbirine bağlanacağına inanmanız gerekir. Bir takım şeylere güvenmelisiniz; sezgilerinize, kadere, yaşama, karmaya… Her ne olursa olsun güvenmek zorundasınız - içgüdüleriniz, kader, yaşam, karma, ne olursa olsun. Çünkü gelecekte noktaların birleşeceğine inanmak, işlerin tıkırında gitmediği zamanlarda bile size ilerlemeniz için özgüven aşılayacaktır. Bu tarz bir bakış açısı yaşamanızda büyük bir fark yaratır.”

Hayat, hangi yönde ilerleyeceğimizi her zaman kestiremediğimiz bir trene benzer. Hayatta her zaman yaptığımız şeylerin iyi olup olmadığını kestiremeyiz ve istisnasız her şeyi, hem kuşkuyu hem de korkuyu tecrübe ederiz.

Steve Jobs henüz bir öğrenciyken, tesadüf eseri kaligrafi kursuna yazılmıştı. Bu kursun o zamanlar ona pazara sunulan en kaliteli fonta sahip işletim sistemini geliştirmesine katkı sağlayacağını hayal bile edemezdi. Hayatımız boyunca tutkularımızı harekete geçiren ve her seferinde ikigai rehberimiz olarak seçtiğimiz içgüdülerimizi takip etmekten korkmamalıyız. Steve Jobs’ın konuşmalarında vermek istediği mesaj da tam olarak buydu. Kararsızlık bizi sersemletse, hatta panikletse dahi, gelecekte her şeyin kulağa daha mantıklı geleceğine inanmalıyız.”

Kaynakça: IKIGAI: UYGULAMA REHBERİ - Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrını Hayata Geçirin - Hector Garcia & Francesc Miralles Sy.151


Previous
Previous

Yeni Nesil Ebeveynler: Öz Şefkatli farkındalık Pratiği

Next
Next

Yeni Nesil Ebeveynler: Odak Noktası