Yeni Nesil Ebeveynler: Öz Şefkatli farkındalık Pratiği

Bazen çocuklarımıza öğüt verirken “Kendine nasıl davranılmasını istiyorsan başkalarına da öyle davran.” deriz ya; acaba asıl kendimize nasıl davrandığımızı gözlemliyor muyuz? Zaman zaman kendimize karşı ne kadar acımasız ve eleştirel olduğumuzu farkında mıyız?

İşte bu yüzden öz şefkat pratikleri uygularken, farkındalık da önem kazanıyor. Yani, uygulamasa öncellikle kendimize karşı olan olumsuz tutumumuzu bilinçli olarak fark etmemiz, kabul etmemiz ve niyet ederek eyleme geçmemiz gerekiyor.

Kütüphanemizden seçtiğimiz, Christopher Germer ve Kristin Neff'in "Öz Şefkatli Farkındalık" kitabı bu konuda bizleri aydınlatırken harika pratikler de sunuyor.

Öz Şefkat’i, özetle her koşulda kendi duygusal ihtiyaçlarımıza saygı gösterme ve kendimize karşı daha yapıcı, besleyici ve nazik olma becerisi olarak tanımlayabiliriz. Aynı zamanda yaşadığımız zorlukların, hayatın bir parçası olduğunu ve herkesin benzer zorluklardan geçtiğini de görmemizi içeriyor. Ancak kendimize şefkat, asla bencilce ve tembelliğe sevk eden bir davranış olarak algılanmamalı.

Bu beceri, yeni nesil ebeveynlerin de çocuklarını yetiştirirken daha sakin, sabırlı ve dengeli bir yaklaşım geliştirmelerine yardımcı oluyor. Bu aynı zamanda kendilerini diğer ebeveynlerle kıyaslamaktan, çocuklarını diğerleriyle karşılaştırmaktan ve hatalar için kendilerini suçlamaktan da vazgeçmeleri anlamına geliyor. Bazen geçmişten gelen inanç ve kalıplarımız, toplumsal beklentiler veya kişisel algılar bunu başarmayı zorlaştırabiliyor. O nedenle öz şefkat aslında emek, zaman ve pratik isteyen bir süreç.

Yeni araştırmalar kendine şefkatli olan bireylerin başkalarına karşı daha anlayışlı, duygusal olarak daha dayanıklı, sorunlarına daha geniş bir perspektiften bakan ve hedeflerine daha motive olduklarını gösteriyor.

Ebeveynler, çocuklarına duygusal sağlamlığı ve öz şefkati modelleyerek örnek olabilirler. Çocuklar, ebeveynlerinin kendilerine nasıl şefkat gösterdiklerini gözlemleyerek bu davranışları kendi hayatlarına entegre etmeyi öğrenebilirler. Böylelikle çocuğunuz için iyi bir rol model oluyorsunuz.

 Başlangıçta, öz-şefkat pratikleri size yabancı veya zor gelebilir. Kendinizle sabırlı olun. Unutmayın ki öz-şefkat, kendinize daha yapıcı ve besleyici bir şekilde yaklaşmakla ilgilidir ve bu geliştirmek zaman alabilir.

 Kendine şefkatli olan ebeveynler, çocuklarının duygusal ihtiyaçlarını daha iyi anlayabiliyor; çocuklar ise ebeveynlerinin kendilerine nasıl şefkat gösterdiklerini gözlemleyerek bu davranışları kendi hayatlarına entegre etmeyi öğreniyorlar. Geleceğin şefkatli nesillerini yetiştirmek için maskeyi önce kendimize takmamız gerekiyor diyebilir miyiz?

"Öz Şefkatli Farkındalık” kitabını sadece ebeveynlere değil herkese tavsiye ederiz.

~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI


Previous
Previous

Yeni Nesil Ebeveynler: Daha Güzel Bir Dünya İçin…

Next
Next

Yeni Nesil Ebeveynler: Yaşama Dair Yol Haritası