Yeni Nesil Ebeveynler: Güçlü Yönlere Odaklanmak

Çocuklarımızın gelişimlerini desteklemek için doğal olarak öncelikle onların zayıf yönlerini iyileştirme doğrultusunda bir eğilimimiz vardır.

Ancak çocukların güçlü yanlarını temel alan ebeveynlik yaklaşımı (Strength-based Approach), bilimsel olarak bize bunun TAM TERSİNİN etkin olduğuna işaret ediyor. Yani, ebeveynler olarak enerjimizin büyük kısmını çocuklarımızın zayıf yönlerini güçlendirmek yerine, güçlü yönlerini daha da geliştirmeye yöneltmemiz onların sağlıklı gelişimi için önem arz ediyor.

Dr. Lea Waters, “The Strenght Switch” kitabında ebeveynlere pozitif psikolojinin bu güçlü kavramını ailelerimizde, okullarımızda ve yaşamlarımızda nasıl (ve neden) kullanmamız gerektiğini ifade ediyor.

Bu yolla, çocuklarımızın güçlü yönlerine odaklanarak onların gelişmesine yardımcı olurken diğer yandan sürekli eleştirel ve endişeli olma halimizi düzenleyebiliriz. Ayrıca, çocuklarımız güçlü yönlerine odaklandığımızda, onların duygusal dayanıklılık, iyimserlik, mutluluk gibi olguları geliştirmelerine ve hayattan daha fazla keyif almalarına da yardımcı olabiliriz.

“Güçlü yönler temelli” ebeveynlik, öncelikle çocuklarımızda “nelerin doğru gittiğine odaklandığımız” bir yaklaşım. Güçlü yönlerini bilmek, çocuklara geliştirmeleri gereken alanları kabul etmeleri ve üzerinde çalışmaları için sağlam bir kaldıraç görevi görüyor. Ebeveynlerin ise çocuklarının zayıf yönlerine daha geniş bir bağlamdan yaklaşmasını sağlıyor.

NEREDEN BAŞLAMALI?

1. GÜÇLÜ YÖNLERİ TESPİT EDİN:
Çocuğunuzun güçlü bir yönünü fark edin ve onun hakkında yorum yapın: "Bugün okul çantanı önceden hazırlamaya karar vererek çok düşünceli davrandın." veya "Beni güldürdüğün için teşekkürler; bu komik hallerini gerçekten seviyorum." veya " Kardeşinin seni kızdırdığını biliyorum ve senin onu affettiğini görmek de beni çok gururlandırdı.”

2. GÜÇLÜ YÖNLERİ TEKRAR EDİN:
Bu güçlü yönleri tespit ve ifade etme yaklaşımını mümkün olduğu kadar tekrarlayın. Zamanla çocuklarınız kendi kendine iç konuşmalarında bu güçlü yönlerini içselleştireceklerdir. Zor durumlarda olumsuz iç konuşmalar yerine, "Sabırlı ve azimli olduğumu biliyorum, başarabilirim.” veya "Ben meraklı biriyim ve yeni şeyler öğrenebilirim.” demeye başlayacaklardır.

3. “GÜÇLÜ YÖNLER GÜNLÜĞÜ” TUTUN: Bir süre bir güçlü yönler günlüğü tutun ve her günün sonunda çocuklarınızın sahip olduğu 3 güçlü yönünü yazın. İki haftanın sonunda, güçlü yönler günlüğünüzü kullanarak çocuğunuza, onda gördüğünüz güçlü yönleri anlatan bir yazı yazabilirsiniz.

4. AİLENİZİN GÜÇLÜ YÖNLER LİSTESİ: Ayrıca ailenizin güçlü yönlerini de haritalandırabilir ve evinizin bir köşesinde sergileyebilirsiniz. Çocuklar aile içinde birbirlerinin güçlü yönlerini takdir etmeyi de öğrenebilirler.

5. SORULARINIZA GÜÇLÜ YÖNLERİ EKLEYİN: Çocuklarınıza sorduğunuz sorulara güçlü yönlerinizi dahil edin. Örneğin, çocuğunuz yaklaşmakta olan büyük bir proje veya etkinlik konusunda gergin olduğunda ona şunu sorun: "Bu konuda sana yardımcı olacak hangi güçlü yanların var sence?" Veya bir arkadaşıyla münakaşa etmişlerse: “Sence hangi güçlü yönlerin arkadaşınla barışmanıza yardımcı olabilir?”

Zorluklar ortaya çıktığında, yukarıdaki teknikler aracılığıyla çocuğunuzda tanımladığınız bir güçlü yönü seçin ve durumu yönetebilmesi için ona bu özelliğini nasıl kullanabileceği konusunda öneride bulunun.

Sonuçta unutmamak gerekir ki ünlü sinema yönetmeni, yapımcı ve senarist Steven Spielberg de dikkat eksikliği bozukluğuna sahip bir çocukmuş. Annesi onun okul eğitimine doğru bir şekilde odaklanmış, aynı zamanda okul dışındaki zamanlarını ona aldığı küçük bir kamera ile geçirmesini sağlamış. Spielberg bu sayede evin arka bahçesinde kendi kısa filmlerini yapabilmiş.

~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI


Previous
Previous

Yeni Nesil Ebeveynler: Şefkatli İletişim Stratejileri

Next
Next

Yeni Nesil Ebeveynler: Pozitif Disiplin Ve Güçlü Bağlar