Yeni Nesil Ebeveynler: Tüm Varlığımızla Yanındayız.

Bugün 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü. Öncelikle biricik yavrularımızın cinsiyet eşitliği ille güven içinde ve eşit eğitim haklarına sahip olarak eğitimine kolay erişimlerinin sağlanmasının; yeteneklerinin ve potansiyellerinin farkına varılarak güçlendirilmesinin; ve toplumsal ve ekonomik hayatta üst noktalara gelebilmeleri için desteklenmelerinin öneminin bir kez daha altını çizmek isteriz.

Bu anlamlı günde bu düşüncelerle kalem aldığımız blog yazımızı aşağıda sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Bir çocuğun belki de hayatındaki en büyük hediye, ebeveynin her an yanında olduğunu hissetmesidir. Maddi başarılar ve gelecekle ilgili hayaller bir yana onların kalplerinde en derin ihtiyaç, güvenebilecekleri bir desteğin varlığıdır. Bir bakışınız, dokunuşunuz ya da sadece onları dikkatle dinlemeniz bile çocuğunuzda “Ben buradayım.” hissini güçlendirir ve kendisine değer verildiği duygusunu pekiştirir. Onların yanında olduğunuzu bilmeleri, onlara güven ve güç verir; hayatta daha cesur adımlar atmalarını sağlar.

“Bütün Beyinli Çocuk”, “Dramsız Disiplin” gibi önemli kitaplara imza atmış Dr. Daniel J. Siegel’in Dr. Tina Payne Bryson ile yazdığı son kitabı "Yanında Olmanın Gücü - "The Power of Showing Up" işte tam da bu noktaya parmak basıyor.

Bu anlamda çocuklarının gelişim sürecinde ve olanlarla olan iletişimlerinde bir çok konuda yerli yersin kaygı duyan ebeveynler için iyi bir haberimiz var.

Herhangi bir durumda çocuğunuza nasıl tepki vereceğinizden emin olmadığınızda endişelenmenize gerek yok. Böyle zamanlarda uygulayabileceğiniz en iyi yaklaşım paniğe kapılmadan sakin bir şekilde mümkünse sadece-ve-sadece çocuğunuzun yanında olmak. Onun YANINDA OLMAK demek, fiziksel olarak var olmaktan ötesinde tüm varlığınızla YANINDA OLMA HALİ aslında.

Bu anlamda “yanında olmak”, çocuklarınızın herhangi bir ihtiyacını karşılarken; onlara sevginizi ifade ederken; birlikte gülerken veya onlarla tartışırken sağlayabileceğiniz bir destek halidir. Mükemmel olacağım diye yola çıkıp durum isteğiniz gibi gelişmediğinde kendinizi yıpratmadan…Tüm ebeveynlik ve çocuk gelişimi kitaplarını okumak veya çocuklarınızı tüm doğru etkinliklere kaydettirmek zorunda da değilsiniz. Belli bir durumda ne yapmanız gerektiğinden tam olarak emin olmanıza da gerek yok.

Sadece ORADA OLUN.

Çocuk gelişimi üzerine yapılan geniş çaplı araştırmalar, herhangi bir çocuğun nasıl gelişeceğinin

– mutluluk, sosyal ve duygusal gelişim, liderlik becerileri, anlamlı ilişkiler ve hatta akademik ve kariyer başarısı açısından – en iyi göstergelerinden birinin,

en az bir kişinin

onlara sürekli olarak destek vermesiyle

güven geliştirmeleri olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Bu çalışmalar dünyanın neresinde olursanız olun mükemmel değil, sadece iyi bir ebeveynlik yapmanın evrensel bir bulgusunu ortaya koymakta.

Yazarlar, ebeveynlerin çocuklarıyla güçlü ve sağlıklı ilişkiler kurabilmesi için gerekli temel adımları ve çocuklarıyla olan ilişkilerinde dikkat etmeleri gereken önemli noktaları şöyle özetliyor.

1. Güvenli Bir Ortam Yaratmak:

Çocukların sağlıklı gelişimi için öncelikle kendilerini güvende hissetmeleri gerekir. Ebeveynler, onlara güvenli ve sevgi dolu bir ortam sunarak, öğrenme ve keşfetme fırsatları yaratmalılar. Bu süreçte, disiplin uygularken sevecen bir yaklaşım benimsemek çok önemli.

2. Çocuğu Gerçekten "Görmek":

Çocuklar, başkaları tarafından görülüp anlaşılmak isterler. Ebeveynlerin empatiyle yaklaşmaları, çocukların değerli hissetmesine yardımcı olur ve sağlıklı bir bağ kurmanın temelini atar.

3. Duygusal Destek Sunmak:

Zorlu zamanlarda, ebeveynlerin çocuklarının yanında olması onlara büyük bir güven verir. Onlara duygusal destek sunmak, gelecekte bu duygularla başa çıkma yeteneklerini geliştirir.

4. Güvenli Bir Bağ Kurmak:

Tutarlı bir şekilde bu adımları uygulayan ebeveynler, çocuklarıyla güvenli bir bağ kurarlar. Bu güvenli bağ, çocukların gelecekteki ilişkileri ve sosyal becerileri için güçlü bir temel oluşturur. Bu deneyim, çocukların ileride daha sağlıklı ilişkiler kurmalarına ve duygusal olarak dayanıklı olmalarına katkı sağlıyor.

Kitapta çocuk gelişimi ve bağ kurma teorisi üzerine yapılan araştırmalar da ele alınıyor. Bu kapsamda öne sürülen temel bulgular şunlar:

1.     Duygusal Zeka Gelişimi:

Ebeveynlerin sağladığı duygusal destek, çocukların duygusal zeka geliştirmelerinde önemli bir rol oynuyor. Duygusal ihtiyaçlarını anlama ve karşılamada tutarlı olan çocuklar, empati kurma ve sağlıklı ilişkiler geliştirme konusunda daha başarılı oluyorlar.

2.     Duygusal Düzenleme:

Ebeveynlerin zor zamanlarda çocuklarını desteklemesi, çocukların kendi duygularını düzenlemeyi öğrenmelerine yardımcı oluyor. Bu, ileride stresle başa çıkmalarını kolaylaştırıyor.

3.     Beyin Gelişimi:

Güvenli bir bağ, beynin duygusal ve sosyal becerilerle ilgili alanlarının sağlıklı bir şekilde gelişmesini destekliyor.

4.     Empati ve Sosyal Beceriler:

Güvenli bir bağ kurma deneyimi olan çocuklar, sosyal durumları anlama ve başkalarının duygularına saygı gösterme konusunda daha yetkin hale geliyorlar.

Çocuklarımızın gelecekte hatırlayacakları en değerli anlar, onlarla birlikte olduğumuz, neşe ve coşkuyla onlara kalplerimizi açtığınız anlardır. Başarılar tabii k çok önemlidir, ancak bu değerli anlar çok daha derin ve anlamlıdır.

 

~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI

Previous
Previous

Yeni Nesil Ebeveynler: “Hata” diye bir sözcük Var mı ki?

Next
Next

Yeni Nesil Ebeveynler: Her Koşulda Sevgi ve Kabul