Yeni Nesil Ebeveynler: Yaşam Becerileriyle Büyümek

Yeni nesil ebeveynler, artık çocukların hızla globalleşen yaşam koşullarına çok daha farklı bir şekilde hazırlanması gerektiğinin farkındalar. Yakın gelecekte, hem akademik, bilişsel ve teknolojik becerilere hem de duygusal ve sosyal becerilere aynı anda sahip olan insanlar çok daha şanslı olacak. Ve şans, Louis Pasteur’ün dediği gibi, hazırlıklı olanı sever.

İnanıyoruz ki bu yeni dünya aynı zamanda “insanlık erdemleri” ile donatılmış insanları bekliyor olacak. İşte bu inançla “Yaşam Bilgeliği” adını verdiğimiz eğitim modelimiz, çocuklarımıza kazandırmayı hedeflediğimiz zihin becerileri, var olma becerileri, insanlık becerileri ve yaşam becerileri ile bilgiyi yaşam bilgeliğine dönüştürmeyi hedefliyor - ki öğrencilerimiz erken yaşta edindikleri bilgi ve becerilerini daha okul sıralarındayken hayatın içinde deneyimleyebilsin ve içselleştirebilsinler .

Bu anlamda Yaşam Becerileri, öğrencilerimize hayat boyu faydalı olacak becerileri öğretmeyi amaçlıyor. Bu beceriler, küçük yaşlardan itibaren çocuklarımızın kişisel, akademik ve mesleki gelişimlerine destek oluyor: Bilinçli Farkındalık, Kendini Tanıma, Duygularını Tanıma, Hedef Belirleme, Potansiyelini Keşfetme, Analitik ve Matematiksel düşünme, Problem Çözme, Bütünsel Sağlık, Zaman Yönetimi, Ekip çalışması, Psikolojik Dayanıklılık…

Bu noktada kütüphanemizden seçtiğimiz ve konuya tam da bu perspektiften bakan kapsamlı bir kitaptan bahsetmek isteriz.

Koç Üniversitesi tarafından 2015 yılında yayımlanan "Üniversite ve Ötesi: Genç Yetişkinler İçin Hayat Becerileri" isimli kitap, genç yetişkinlerin hem akademik hem de kişisel hayatlarında başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları sosyal ve yaşam becerilerini kazandırmayı hedefleyen bir rehber niteliğinde.

Kitap, Prof. Dr. Zeynep Aycan önderliğinde geliştirilen ALIS (Akademik Başarı ve Hayat Becerileri Programı) kapsamında bireylerin kendilerini tanıma, iletişim kurma, zaman yönetimi, stresle başa çıkma ve liderlik üzerine temel becerilerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Böylelikle bu program öğrencilerin ve genç yetişkinlerin hem üniversite hayatlarında hem de iş ve sosyal yaşamlarında karşılaşacakları zorluklara önceden hazırlıklı olmalarını destekliyor.

Birçok eğitim kurumunun amacı olan merak eden, araştıran, kendini tanıyan, ilgi alanları doğrultusunda sevdiği mesleği seçen, hayatını hobileriyle zenginleştiren, doyurucu ilişkiler kurabilen bireyler yetiştirmek ancak böyle programların yaygınlaştırılmasıyla mümkün. Bu ek donanım, kişinin zaman ve enerjisini doğru alana yönlendirerek olmak istediği birey, hatta edineceği becerilerle olabileceği en” bütün” birey olmasına katkı sağlıyor. ” diyor sayın Aycan.

Bireylerde güç kültürünü, güçlendirme kültürüne dönüştürme, yani bir liderlik ve kültürel dönüşüm programı üzerinde de çalışan Aycan, " öğrencilerin kendilerini güçlendirilmiş hissetmeleri ve liderlik sorumluluğunu almaya daha istekli olmalarını amaçladıklarını ” belirtiyor.

Tüm bu açılardan son derece önemli ve zamanlı bulduğumuz bu kitabın yazarlarını (Esra Ersayan, Muhsine Itır Özgen, Rengin Işık Akın, Pınar Özbek, Bülent Kılıç ), Zeynep Aycan’ı ve Koç Üniversitesini de gönülden kutluyoruz.

Üniversite öğrencilerine ve genç yetişkinlere yönelik olarak hayat becerilerini kazandırmaya yardımcı olacak yöntem ve teknikleri bir araya getiren bu değerli eser sadece lise ya da üniversite çağında çocuğu olan değil, yeni nesil gençlerin gelişimine katkı sağlamak isteyen herkesin faydalanabileceği bir kaynak.

~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI

Previous
Previous

Yangın, Travma ve Çocuk

Next
Next

Yeni Nesil Ebeveynler: “Hata” diye bir sözcük Var mı ki?