Yeni Nesil Ebeveynler: Merkezlenme
Günlük koşturmamız içerisinde stresle baş edebilmek amacıyla hepimizin zaman zaman merkezlenmeye ihtiyacı oluyor. Örneğin, çocuklarının stres ve kaygı derecesini dengeleyebilmek amacıyla yeni nesil ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte doğada vakit geçirmeyi önemsediklerini gözlemliyoruz.
Bununla birlikte, özelikle ilk ve orta okul çağındaki çocukların belli bir nedenden dolayı yaşadıkları yoğun duygu gel-git’leri sırasında merkeze gelebilmeleri ve sakinleşmeleri için yönlendirmeye ihtiyaçları olabiliyor.
Elbette her çocuk, her ebeveyn farklı. Ancak zaman içinde farklı merkezlenme pratiklerini deneyimleyerek bu tekniklerden hangilerinin çocuklarımızı daha iyi hissettirdiğini, hangilerinin odaklanma becerilerini geliştirdiğini ya da duygusal kontrol ve dayanıklılık sağladığını anlamamız mümkün.
Merkezlenme teknikleri, çocuklarımızın yaşadıkları stres veya kaygı sırasında kendi duygularını yönetmelerine yardımcı olabilecek birer araç. Her şeyden önemlisi, bu egzersizler sayesinde çocuklarımızın kendi duyguları üzerinde kontrol güçleri olduğunu hissetmeleri. Bu da gelecekteki başarıları için çok önemli.
Klinik psikolog Dr. Lucy Russell, Merkezlenme tekniklerin temel faydalarını 3 kategoride ele alıyor.
1. Duyuların Etkileşime Girmesi: Duyusal deneyimlere odaklanmak, çocukların hızlı bir şekilde sakinleşmelerine yardımcı olabiliyor.
2. Yararsız Düşünceleri Kesme: Dikkati, olumsuz düşünce kalıplarından başka bir yöne kaydırmak anksiyeteyi azaltmaya destek olabiliyor.
3. Özgüven Oluşturma: Bu teknikleri düzenli olarak uygulamak, çocukların duygularını yönetmelerine yardımcı olarak özgüvenlerinin artmasına ve zihin sağlıklarının olumlu yönde gelişmesine etki edebiliyor.
Dr. Russell’ın önerdiğini egzersizlerden bazıları, “Renkleri ve Şekilleri Sayma”, “Nesneleri Tanıma” ve İşitsel teknikler.
Örneğin, bu anlamda çocuklarımızdan çevrelerinde gördükleri çeşitli renk ve şekilleri saymalarını ya da belirli bir nesneye, örneğin bir çiçeğe odaklanmasını, onun dokusunu, şeklini ve rengini detaylı tarif etmelerini isteyebiliriz.
İşitsel tekniklerde ise gözlerini kapatmalarını ve duyularına odaklanmalarını teşvik edebiliriz.
Bu yöntemler çocuklarımızın dikkatlerini içsel endişelerden etraflarındaki canlı dünyaya çekecek, gözlem yeteneklerini ve farkındalıklarını güçlendirecek ve sakinleşmelerine yardımcı olacaktır.
~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI