Yeni Nesil Ebeveynler: Empatik Rezonans ve Öz Şefkat

Yeni Nesil Ebeveynler bilinçli farkındalık, duygu regülasyonu ve öz şefkat pratiklerini günlük hayatlarının bir parçası haline getiriyorlar. Bilimsel araştırmalar artık kendilerine öz şefkat uygulayabilen ebeveynlerin çocuklarının daha sakin, özgüvenli ve huzurlu olduklarını ispatlıyor. Burada bahsettiğimiz bilinçli farkındalıklı ve dengeli bir öz şefkat elbette…

Bu konuyu derinlemesine araştıran değerli eğitmen, bilim insanı Kristin Neff’in yakın zamanda verdiği bir konferanstan notlar paylaşmak istedik sizlerle. “Çocuklar bazen etraflarından etkilenebiliyorlar; beyinlerinde oluşan duygularını bir perspektife oturtamadıkları için bazen birden bire bunalabiliyor ve öfkelenebiliyorlar. Bu sefer ebeveynler öfke nöbeti geçiren çocuklarının karşısında doğal olarak zor duygular yaşayabiliyorlar, çoğunlukla da çocuklarına odaklanıp kendi içsel türbülanslarını göz ardı edebiliyorlar ve genellikle de duygularını bastırıyorlar.

Elbette duygu ortadan kaybolmuş olmuyor. Titreşim olarak içsel olarak iniş çıkışları devam ediyor. İlginç olan konu, ebeveyn bastırdığı bu yoğun duygularla çocuğuna yaklaştığında; bu sefer çocuk bu duyguları tekrar aylanıyor (ayna nöron etkisi); ve bu nedenle ne kadar güzel sözler söyleseniz de, gülümseseniz de sarf ettiğiniz kelimeler ve konuşmak pek işe yaramayabiliyor. Ve olay kontrolden çıkıyor.”

Kristin Neff, bu durumu lehimize çevirebilmemizin mümkün olduğunu söylüyor. “Nasıl EBEVEYNLER çocukları üzgün ve sıkıntılı olduklarında; kendilerini de üzgün ve sıkıntılı hissederlerse; ÇOCUKLAR DA ebeveynlerin duygularını ayna nöronlar aracılığı ile alıyorlar. Hem olumluyu, hem olumsuzu. Bu nedenle ilk stratejik adım olarak ebeveynler önce kendi duygularını regüle etmeyi denemeliler. Çünkü EMPATİK REZONANS iki yönde de çalışıyor.

Araştırmalar çocukların ebeveynleri sakinlediğinde çocukların da sakinleme oranının arttığı gözlemleniyor. Yani bu işi kontrol altına almak isteyenler, önce maskeyi kendilerine takmakla başlayabilir.

Kısa bir öz şefkat molası verip “Bu durum benim için çok zor, şu an bunalmış hissediyorum.” diyebilirsiniz ve ardından elinizi kalbinizin üzerine koyup, kendinizi iyi hissettirecek şefkat ve nezaket ifadeleri söyleyebilirsiniz. “Önce yapmacık gelse de lütfen tekrar edin.” diyor Kristin Neff. Biz buna bir taşla iki kuş vurmak da diyebiliriz belki? Bu durum ebeveyne de iyi geliyor, çocuklara da…

Yapacağınız bilinçli farkındalık ve duygu regülasyonu pratikleriyle bir yandan kendi duygularınızı düzenlerken aslında çocuğunuzun da duygularını düzenlemiş oluyorsunuz. Bizler bu bilimsel saptamayı çok değerli bulduk. Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz?

~YENİ NESİL 2000 OKULLARI


Previous
Previous

Yeni Nesil Ebeveynler: Merkezlenme

Next
Next

Değerlerimizle fark edilmek…