Yeni Nesil Ebeveynler: Erteleme

Erteleme, hepimizin aşina olduğu bir davranış biçimi. İşin içine azalan dikkat sürelerimizi de katarsak, profesyonel ve sosyal yaşantımızda hangi konulara öncelik verme ve eyleme geçme konusunda yaşadığımız karmaşa daha de belirginleşiyor.

Verimliliğimizi de etkileyen bu durum, çalışan yeni nesil ebeveynlerin çocuklarıyla ilişkilerinde ve denge arayışlarında da karşımıza çıkıyor.

Yazar Nihan Kaya @nihanka7Erteleme: Nedenleri ve Çözümleri” isimli kitabının bir bölümünde bu konunun zihnimizle ve bedenimizle olan doğrudan bağlantısına dikkat çekiyor ve diğer yazarların görüşlerine de başvurarak savını güçlendiriyor. İlgilenen herkese tavsiye edeceğimiz bu yeni kitaptan kısa bir alıntıyı sizlerle paylaşmak isteriz.

Zihnimizdekilerle eylemlerimiz ve harekete geçebilme gücümüz arasında derin bir bağ var. ….Spinoza şöyle diyor: Bedenin hareket gücünü artıran, azaltan, sınırlayan ya da genişleten her şey, zihnin hareket gücünü de azaltır, sınırlar ya da genişletir. Aynı zihnin hareket gücünü artıran, azaltan, sınırlayan, ya da genişleten her şey bedenin hareket gücünü artırır, azaltır, sınırlar ve genişletir.”

Spinoza’nın sözleri bugün nörobilim tarafından desteklenmekte. Bedenimizin doğal gücünü, yani tüm-güçlülüğünü utanç stresi nedeniyle biz baltalıyoruz. Zihnimizi değiştirdiğimizde bedenimizin gücünü daha da çok kullanabilmeye başlayacağız. Doç Dr. Amal Treacher Kabesh “Bedenimizle bütünleşmeyi keşfetmenin yollarından biri, harekettir.”
diyor.”

Sonuç olarak “Hareket hareketi getiriyor. Aslolan bir önemli gördüğünüz bir yerden başlamak. Ancak zorlandığımız taktirde bize nispeten hafif gelen bir işten de başlamayı deneyebiliriz. Ancak unutmamak gerekir ki bazen zorlanmamızın nedeni o işi “çok önemli” görmemizden de, yani gözümüzde büyütmemizden de kaynaklanabilir.

Bizler de aynı paralelde düşünen eğitimciler olarak, bütünsel bir zihin-beden ilişkisine önem veriyor ve okulumuzda uyguladığımız “Odak, Beden Farkındalığı ve Merkezlenme” pratikleriyle öğrencilerimize sağlıklı alışkanlıklar edinmeleri ve genç yaşta bu bilince erişebilmeleri için rehberlik ediyoruz.

~YENİ NESİL 2000 OKULLARI


Previous
Previous

Yeni Nesil Ebeveynler: Odak Noktası

Next
Next

Yeni Nesil Ebeveynler: Başarıya Götüren Aile: Sınav Döneminde Anababalık