Yeni Nesil Ebeveynler: Başarıya Götüren Aile: Sınav Döneminde Anababalık

Başarı kavramı herkese göre değişebiliyor. Örneğin, ebeveynlerin çocukları için başarı beklentilerini ele aldığımızda kimisi için ders/okul başarısı, kimisi için meslek/iş başarısı öne çıkabiliyor. Buradaki önemli nokta, bu beklentilerin arkasında toplumun veya sosyal ortamdaki kişilerin söz konusu kişi hakkındaki görüşlerinin de devreye giriyor olması..

İşte tam bu noktada sevgi ve rahmetle andığımız Psikolog Doğan Cüceloğlu şöyle bir soru yöneltiyor bizlere: “Peki ya can başarısı?” Yaşamın, aslında bir can yolculuğu olduğuna ve kişinin kendisi için başarının ne ifade ettiğinin önemine vurgu yapıyor. Çocuğumuzun sırf okul başarısı üzerinde ısrarla dururken, mesleğinde başarılı olması için gereken bazı özellikleri törpülüyor olabilir miyiz acaba?

Cüceloğlu’nun Yeni Nesil Kütüphanemizden seçtiğimiz “Başarıya Götüren Aile” adlı kitabından bir alıntıyı paylaşmak isteriz.

“Çocuğu sınava giren ana babalara önerilerim var; ilki şu; Çocuğunuzun yaşamında, ‘keşke’leri değil, ‘iyi ki’leri çok olsun. Bu çocukluğu, öğrenciliği, mesleği, iş yaşamını, evliliği özetle tüm yaşamını kapsayan bir öneri. Bir kişinin yaşamında dengesizlik varsa yani kişi yaşamın tümüne değil, belirli bir yönüne odaklanmış, okul başarısı, meslek başarısı, iş başarısı gibi bir saplantı geliştirmiş ve orada saplanıp kalmışsa, sonunda o kişinin yaşamında “keşke”ler çok olur.Yaşamın bir bütün olduğunun bilinci canlı tutulmuşsa o yaşam yolculuğunda “iyi ki”ler çok olur. Çocuğunuz sınava hazırlanırken ve siz onun ana babası olarak onunla ilişki kurarken yukardaki öneri hakkında açık seçik bir tavır geliştirmeniz gerekir. Neye karar verdiniz? Çocuğunuz nasıl bir yaşama sahip olsun, “keşke”leri mi, “iyi ki”leri mi çok olsun?

Yaşam başarısını elde eden insanın yaşamı anlamlıdır, kişi coşkuludur ve güçlüdür. Yaşam başarısı, bütün başarılara anlam verir. Meslek ve iş başarısı saplantı haline gelirse yaşam başarısını gölgeler, engeller ve ona ket vurur. Ama Yaşamının anlamlı, coşkulu ve güçlü olmasına önem veren biri, hem meslek ve iş başarısına hem aile başarısına ulaşır.”

~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI


Previous
Previous

Yeni Nesil Ebeveynler: Erteleme

Next
Next

Yeni Nesil Ebeveynler: Bütünsel Beyni Anlamak