Yeni Nesil Ebeveynler: Bütünsel Beyni Anlamak

Yeni nesil ebeveynler, çocuk gelişimi konusunda bilimsel verilerle kendilerini geliştirmeyi önemsiyorlar. Çocuklarının eğitimleri kadar kendilerini eğitmelerinin de çocuklarını ne kadar olumlu etkilediğini farkındalar. Önemli olan bu değerli bilgileri günlük yaşamda uygulamaya sokabilmek. Bize göre gerçek başarı da burada yatıyor. Başarılı çocuklar yetiştirmeden önce ilk iş bu değerli bilgileri uygulamayı başarabilmek olabilir mi?

Bizler Yeni Nesil 2000 Okulları eğitimcileri olarak öğrencilerimizin gelişimi ile ilgili bilimsel çalışmaları yakından takip etmekten ve kendimizi geliştirmekten keyif alıyoruz. Bu anlamda çocuk beyni (ve yetişkinler) ile ilgili bilimsel kavramların ve yaşlara uygun pratik önerilerin yer aldığı Daniel Seigel ve Tina Payne Bryson'un “BÜTÜN-BEYİNLİ ÇOCUK – The Whole-Brain Child) isimli kitabı kütüphanemizin en değer verdiğimiz kitaplarından biri.

Bu kitabın anahtar kelimesi “Entegrasyon”. Yazar, beyni 4 kısma ayırıyor. Sağ -Sol-Üst ve Alt Beyin. Burada önemli olan çocuklarımızla iletişimlerimizde beynin bu 4 kısmını birbiriyle entegre edebilecek yöntemlerle - ki kitapta 12 Farklı Strateji sunuluyor – çocuğumuzun (ve tabii kendimizin de) beynini bir bütün olarak kullanabilmesine yardımcı olmak. Örneğin, küçük çocuklar çoğunlukla sağ beyinlerini kullanıyorlar, çünkü mantık kullanma, zamanı anlama, duyguları ifade etmek için kelimeleri kullanma vb. becerilerini henüz geliştirmemiş durumdalar. Beynin her iki tarafını da kullanmalarına yardımcı olmak biz ebeveynlere ve eğitmenlere düşüyor.

Sonuçta amacımız, çocuklarımızın sağlıklı bir beyin gelişimine katkı sağlayarak, onların daha mutlu ve zorluklara karşı daha dirençli olabilmelerine alan açmak…

Aşağıda bu kitaptan kısa bir kaç alıntıyı sizlerle paylaşmak isteriz.

“Çocuklarımızı hayatın kaçınılmaz güçlüklerinden korumak yerine, onların bu deneyimlerini dünyayla ilgili anlayışlarıyla entegre etmelerine ve onlardan ders almalarına yardımcı olabiliriz…

Unutmamalıyız ki, çocukların genç hayatları sadece onların başlarına gelen şeylerden değil, ebeveynlerinin, öğretmenlerinin ve onlara bakmakla sorumlu kişilerin verdikleri tepkilerle de şekillenmektedir.

Çocuklar geliştikçe, beyinleri de ebeveynlerinin beyinlerinin “aynası” halini alır. Diğer bir deyişle ebeveynin kendinin gelişmesi ve olgunlaşması veya bunlardan yoksun olması , çocuğunun da beynini etkiler. Ebeveynler farkındalıklarını geliştirdikçe ve duygusal anlamda daha sağlıklı olmaya doğru ilerlerler. Bu da çocuklarına verebileceğiniz en cömert hediyenin kendi beyninizi entegre etmek ve eğitmek olduğu anlamına gelir.

Çocuklarınıza tüm beyinlerini geliştirecek egzersizler yaptırdığınız taktirde, günlük hayatınızda ebeveynlik etmekle ilgili daha az sorunla karşılaşacaksınız. Ama bunun da ötesinde; bu bilgileri entegre ettiğinizde, çocuğunuzu daha derinden tanıyabilecek, güç koşullarla daha etkili bir şekilde baş edebilecek ve ömür boyu sürecek olan mutluluk ve sevgi temellerini atmış olacaksınız. Bunun sonucunda da, hem çocuklarınız şimdi, hem de yetişkin olduklarında, hem de siz ve tüm aileniz başarılı olacaksınız.”

Aranızda bu kitabı okumuş olanlarınız varsa; yorumlarınızı duymak isteriz. Ve başka kitap önerileriniz varsa lütfen bize yazın.

~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI


Previous
Previous

Yeni Nesil Ebeveynler: Başarıya Götüren Aile: Sınav Döneminde Anababalık

Next
Next

Yeni Nesil Ebeveynler: Şefkatli İletişim Stratejileri