Çocuklarımızla felsefe yapmanın tadı.
Ülkemizin eğitim alanındaki en değerli uzmanlarından, yazar ve araştırmacı Prof. Dr. Selçuk Şirin @selcuksirin, “Yetişin Çocuklar” isimli kitabında, çocuk gelişiminin her alanıyla ilgili çok önemli ipuçları veriyor. Bu kitaptan “Çocukların düşünce dünyasında felsefeye yer var mı?” konusunu ebeveynlerin gündemine taşıyan bir bölümü özetlemek istedik.
Araştırmalar özellikle okul çağındaki çocuklar üzerinde felsefenin çok olumlu etkileri olduğunu söylüyor. Eğitimciler, felsefeyi çocukların dünyasına sokmak için yaratıcı yollar arıyor.
Çocuklarla felsefe etkinlikleri yapan Prof Dr. Çetin Balanuye’ye göre, bu arayışta anne babalara önemli görevler düşüyor. Çetin Hoca "Çocuklar filozoftur ancak onların bu doğal yatkınlığı eğitim öğretim süreçlerinde hızla kaybolur" diyor. Çocukların yeniden felsefi bakış açısını kazanabilmeleri için ailelere önerilerde bulunuyor:
1-Çocuklar da hepimiz gibi günlük yaşamda açmazlarla ve güçlüklerle karşılaşırlar. Onlara çözümleri siz önermeyin. Çelişkileri ortaya koyarak, bunları yapboz ya da bulmaca çözer gibi düşünerek çözmelerine destek olun. Her sorunun birçok boyutu olduğunu görmelerini sağlayın.
2. Bir pastayı iki çocuk arasında paylaştıran siz olmayın. Önce sorunu ortaya koyun: "Bir pasta var ve bunu adil olarak paylaşmanız gerekiyor." Sonra birine pastayı kesme, diğerine de istediği parçayı seçme hakkı verin. Onlara müdahale etmeyin. Göreceksiniz paylaşmanın bir yolunu bulacaklardır.
3. Çocuklarınızla ailenin gerçek sorunlarını paylaşın. Her yaşta insan kendisiyle dertleşilmesinden mutlu olur. Örneğin "Paramız yok, alamayız." demek yerine, “bütçe” kavramını, paranızın sınırlı olduğunu, birçok ailenin böyle yaşadığını anlatabilirsiniz. İstedikleriyle bütçeniz arasındaki bağlantıyı kurmasını, böylece “sorunu anlamasını” ve çözüm üretmesini sağlayabilirsiniz.
~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI