Çocuğunuzun gelişimini izlerken nefesini de izleyin.
2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre “Horlayan bir çocuk sekiz yaşına kadar tedavi edilmezse zihinsel kapasitesinde %20 oranında kalıcı bir azalma olma ihtimali %80’dir.”
Çocuğunuzun burnu tıkandığında uykusu da etkilenecektir. Yetersiz uykunun neden olduğu yorgunluk, okulda zayıf konsantrasyon anlamına gelir ve odaklanma güçlüğü zamanla yalnızca bilişsel ve çalışma belleği ile ilgili sorunlara değil, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna da (DEHB) yol açabilir.
Solunum ile bu nöropsikiyatrik bozukluklar arasında doğrudan bir ilişki vardır: DEHB’si olan çocuklarda alerjik rinit ve burun tıkanıklığı görülme sıklığı daha yüksektir. Uyku apnesi ve horlama dahil olmak üzere uyku bozuklukları olan çocukların % 40’ında DEHB, Dikkat Eksikliği Bozukluğu (DEB) veya öğrenme güçlüğü gelişir.
Anne babalara çocuklarının nefes alış veriş düzenini izlemelerini öneririm. Çocuğunuz ödev yaparken, uyurken, televizyon seyrederken solunumunu gözlemlemeye çalışın. Ağzı açık duruşunu ne kadar süre koruduğunu kontrol edin; eğer ağız zamanın en az yüzde kırkında açıksa harekete geçmelisiniz!
Lütfen şu belirtilere bakınız: Çocuğunuz,
• Ağızdan solunum yapıyor mu?
• Uykuda horluyor ve/veya nefesini tutuyor mu?
• Uyku sırasındaki nefes alış verişleri duyuluyor mu?
• Uykusu bölünüyor mu?
• Kabuslar görüyor mu; tuvalete gitmek için uyanıyor mu ya da gece altını ıslatıyor mı?
• Sabah uyandığında yorgunluk, ağız kuruluğu ve burun tıkanıklığı oluyor mu?
Bu sorulardan herhangi birine “evet” yanıtı vermek, çocuğunuzun uyku apnesi de dahil olmak üzere uykuda solunum bozukluğunun zararlı etkilerine maruz kaldığına işaret edebilir.
Çocuklardaki burun tıkanıklığının giderilmesi, gece gündüz burundan solunum alışkanlığının kazandırılması önemlidir. Ağızdan solunum alışkanlığı devam ettiği sürece burun tıkanıklığı da devam edecektir. Burun, kullanıldıkça açık kalır.
Konuya ilgi gösteren anne babaların kendi solunum modellerine de dikkat etmelerini öneririm.
- Funda Aşkınoğlu, @buteykonefes uzmanı
~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI
🖌🖌🖌 Konuk yazarımız Funda Aşkınoğlu’na nefes çocuklarda nefes ve solunumun önemi üzerine kaleme aldığı bu yazı için teşekkür ediyoruz.