İçlerindeki Varlık Sevgisini Şefkatle Beslemek…
Çocuklarınızın içlerinde doğal olarak var olan varlık sevgisini, özellikle de hayvan sevgisini güçlendirerek, onlara hayvanların yaşamlarını, duygularını ve çevresel etkilerini öğretmenin yanı sıra, empati, sorumluluk ve doğa sevgisi kazandırabiliriz.
Biz eğitmenler ve ebeveynler olarak çocuklarımıza hayvanlara karşı saygı duymayı, hayvanlara yönelik sevgi ve merak uyandırmayı teşvik edebilir ve bu doğal dürtülerini geliştirebiliriz. Bazı önerilerimiz şunlar olabilir:
1. Eğitici Kitaplar Okumak ve Sanat:
Örneğin, hayvan-dostu kitaplar seçerek bir yandan okuma alışkanlığını geliştirerek diğer yanda hayvanlara saygı ve sevgi bağını güçlendirebiliriz. Ayrıca hayvan temalı bulmacalar, boyama kitapları yanında çeşitli masallar ve mitolojiler paylaşarak da çocuklarımızın hayvanların tarih boyunca insanların yaşamında nasıl bir yer kapladığını anlamalarına yardımcı olabiliriz. Çocuklarımıza sevdikleri hayvanların resimlerini çizmelerini/boyamalarını sağlayarak ya da kağıt veya kilden hayvan figürleri yaptırarak hayvanlara olan ilgisini de artırabiliriz.
2. Birlikte Doğa Belgeselleri İzlemek.
Çocuklarımızı vahşi doğaya götüremesek de, belgeseller sayesinde onları hayvanların doğal yaşam alanlarına taşıyabiliriz. Bu tür belgeseller, çocuklara hayvanların doğal ortamlarını ve davranışlarını göstererek onların hayvanlara olan merakını ve sevgisini artırabilir.
3. Doğa Yürüyüşleri ve Gözlem Yapmak.
Orman veya parklarda yürüyüşler düzenleyerek çocuklara kuşlar, böcekler ve diğer hayvanların doğal yaşamlarını gözlemleme fırsatı verebiliriz. Örneğin bizler okulumuz çevresinde düzenli yaptığımız Orman Banyosu yürüyüşlerimizde çocuklarımıza gözlem yaptırarak farkındalık kazandırmaya çalışıyoruz.
4. Evcil Hayvanlar ve Sorumluluk Vermek.
Evlerimizde bir evcil hayvan varsa çocuklarımıza evcil hayvanlara nasıl şefkat ve sevgi gösterileceğini öğretebiliriz. Onların beslenmesi, su verilmesi, yürüyüşe çıkarılması ve oyun oynanması gibi bakım rutinleriyle ilgilenerek sorumluluk almalarını sağlayabiliriz.
5. Barınakları ziyaret etmek.
Hayvanat bahçelerine alternatif olarak, çocuklarımızı yakın çevremizdeki barınaklara götürebilir buradaki gönüllü eğitim programlarına yazdırabiliriz. Bu tip ziyaretler, hayvanların ihtiyaçlarını ve onların nasıl korunabileceklerini öğretmenin yanısıra çocuklarımıza hayvanların yaşamlarına nasıl olumlu bir katkı sağlayabileceklerini ve onlara saygı göstermenin önemini öğretir. =
6. Bahçemizi vahşi yaşam dostu yapmak.
Örneğin bahçemizde kuş yemleri için bir alan yaratabilir; ya da özellikle sıcak yaz günlerinde su içmeleri için kedi ve köpeklere su kapları yerleştirerek çocuklarımıza hayvanlara karşı saygıyı ve şefkati geliştirecektir.
7. Hayvanat bahçelerine alternatif yaratmak.
Bu noktada örneğin Ankara’da yeni açılan Dijital Hayvanat Bahçesi. (https://dhb.ankara.bel.tr/) hayvanat bahçelerine harika bir alternatif bizce.
Unutmamamız gerekir ki her çocuk farklıdır. Bu yüzden onların ilgilerini ve meraklarını göz önünde bulundurarak uygun olabilecek yollar seçebiliriz. Çocuklarınızın doğa ile kurdukları bu bağlantı ve onlara aşıladığımız varlık sevgisi ve şefkat hayat boyu sürecek bir hayvan/doğa sevgisi geliştirmelerine yardımcı olacaktır.
~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI