Akademik Başarının Gizli Bileşeni: Doğru Nefes
Çocuğunuzun ilgi alanlarına, derslerindeki başarısına dikkat ettiğiniz kadar, nasıl nefes alıp verdiğine ve doğru solunum yapıp yapmadığına da dikkat ediyor musunuz?
Yıllar içinde nefes konusundan uzmanlaştıkça, akademik başarı gösteremeyen, odaklanma sorunu olan çocuklarda öncelikle solunum modeline bakılması gerektiğini anladığımda, çocukların nasıl solunum yaptıklarının neleri etkileyebileceğini bilen anne babaların, öğretmenlerin ve sağlık uzmanlarının sayılarının artmasını tüm kalbimle diledim.
Sağlıklı solunum, nefesin burundan alınıp burundan verildiği, diyaframın etkin kullanıldığı, dinlenme halindeyken hiçbir sesin duyulmadığı ve hiçbir beden hareketinin görülmediği, dakikada yaklaşık dört ila altı litre havanın solunduğu hafif, yavaş ve sessiz solunumdur. Solunum organı burundur. Yüksek yoğunluklu fiziksel egzersiz gibi bazı istisnai durumların dışında nefes almak ya da vermek için ağız kullanılmaz.
Çocukluk dönemindeki ağız solunumu ile anormal yüz büyümesi arasında yakın bir ilişki olduğu kanıtlanmıştır. Ağız açıksa, yerçekimi yüzü aşağı doğru çeker, bu da dar çenelere ve aşırı kalabalık dişlerin yüze geri çekilmesine neden olarak üst solunum yolunun genişliğini azaltır. Solunum yollarının dar olması uyku apnesi, zayıf akademik performans ve davranış sorunları ve daha az çekici bir yüz dahil olmak üzere ömür boyu uykuda solunum bozukluğuna neden olur.
Ağızdan solunum yapma alışkanlığına sahip olan bir çocuk geceleri iyi uyuyabilir mi? İyi uyumayan bir çocuk günlük yaşamında uyanık ve dikkatli olabilir mi? Geri çekilmiş çeneler solunum yollarını daralttığında, bu durum bir de büyümüş geniz eti ve bademcikle birleştiğinde solunuma ne olur? Solunum işlevsel olmadığında beyne yeterince oksijen gidebilir mi? Beyin yeterince oksijenlenmediğinde yüksek performans gösterebilir mi? Bu soruların cevapları hakkında kafa yormaya başladığımız an, doğru yoldayız demektir.
🖌🖌🖌 Konuk yazarımız @buteykonefes uzmanı Funda Aşkınoğlu'na, bu güzel yazıyı bizlerle paylaştığı için teşekkür ederiz.
~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI