Yeni Nesil Başarı: Azim ve Çabanın Sihirli Gücü

Başarıyı elde etmek için sahip olmamız gereken en önemli nitelikler nelerdir? Başarılı insanlara baktığınızda ne gibi ortak özellikler görüyorsunuz? Sadece yetenekli olmak mı yeterli, yoksa azim, çaba ve tutku daha mı önemli? Ve en önemlisi, başarıyı elde etmenin sırrı öğrenilebilir mi?

Amerikalı psikolog Angela Duckworth, “Grit / Azim” adlı kitabında bize başarının yalnızca doğuştan gelen yetenekle ilgili olmadığını, aksine

-     azim ve irade gücümüz,

-     istikrarlı ve kararlı bir şekilde gösterdiğimiz çaba ve

-     tutkularımızın

olduğunu ortaya koyuyor.

Duckworth'a göre başarı, sadece doğal becerilerle değil, aynı zamanda zorluklar karşısında yılmadan devam etmekle, hedeflerimize ulaşmak için verdiğimiz çaba ve tutkumuzla mümkün.

 BAŞARIYA ULAŞMAK KOLAY MI !

Duckworth, doğal yeteneklere sahip kişilerin, bir işe tutkuyla bağlı olanlara göre daha hızlı pes ettiklerini belirtiyor. Kendi alanlarında başarılı olanların çoğu ise aslında işlerinde ve projelerinde ciddi zorluklar yaşamış kişiler. Bu kişilere baktığımıza buz dağının sadece görünen yüzünü görüyoruz. Ya o noktaya gelene kadar içinden geçtikleri süreç? Uzun çalışma günleri, gündüzler-geceler, geri adım atmalar, hayal kırıklıkları, mücadele, fedakarlıklar…

Yeni Nesil Başarı

BAŞARININ FORMÜLÜ

Bu bakış açısıyla Duckworth’un başarı formülü şöyle:

Yetenek x Çaba = Beceri

Beceri x Çaba = Başarı

 Bu formül, odaklanmayı, uzun vadeli azmi ve asla pes etmeme tutumunu içeriyor. Kendi projelerimize, hobilerimize ve becerilerimize bakış açımızı değiştirerek, kendi yaptığımız işe nasıl daha fazla tutku duyabileceğimizi sorgulamamıza yol açıyor. Kitap, ayrıca kişisel yaşam felsefemizi de tanımlamanın önemini vurguluyor. Duckworth, yaşamın amacının sadece hedeflere ulaşmak değil, o hedeflerin bizim için ne kadar anlam taşıdığıyla ilgili olduğunu belirtiyor. “Ikigai” gibi felsefelerle örtüşen bu yaklaşım, bizi doğru yolda tutan ve hedeflerimize yönlendiren temel bir felsefe oluşturuyor.

NASIL DAHA AZİMLİ OLABİLİRİZ?

Duckworth, azminizi ve kararlılığımızı artırmak istiyorsak, sahip olmamız gereken dört unsura vurgu yapıyor:

 1. İlgi: İlgi duyduğumuz bir işte daha uzun kalabiliyoruz. Bu yüzden bir konuda motive ve daha azimli olmak için o konuya karşı tutkulu olmalıyız, merak etmeli, ilgi duymalıyız

2. Pratik: Bir alanda gerçekten ustalaşmak istiyorsanız, pratik yapmalısınız. Kısa yol yok. Yeri gelmişken Malcolm Gladwell’in, bir konuda uzmanlaşmak için en az 10000 saat kuralını da hatırlayalım.

3. Amaç: Duckworth, “Tutkunun olgunlaşmasını sağlayan şey, yaptığınız işin önemli olduğuna olan inançtır” diyor.

4. Umut: Hayatta ne kadar güçlü ve dirençli olursak olalım kazanma garantimiz yok. Bu yüzden umuda da ihtiyaç duyuyoruz. Yani kendi çabalarımızın geleceğimizi daha iyi bir noktaya taşıyacağına olan inancımız. Çünkü daha iyi bir yarın için umut etmezsek, tekrar tekrar nasıl ayağa kalkabiliriz ki?

Peki ne kadar azimliyiz acaba? Kitapta yer alan “Azim Ölçeği” de kendimize her zaman dönüp bakmamızı, sorgulamamızı ve tabii geliştirmemizi sağlayan harika bir yol haritası veriyor bize.

YARATICILIKLA AZİM ARASINDA BİR BAĞ VAR MI?

Bu noktada, Yeni Nesil eğitmenleri olarak Duckworth’un yazdıklarına katılmakla birlikte kitapta kendisinin ele almadığı ve bizim son derece önem verdiğimiz bir konuyu vurgulamak isteriz:  Yaratıcılık.  Yaratıcılık konusunun da azimle direkt ilişkili olduğunu düşünüyoruz. Yeni Nesil 2000 eğitim yaklaşımımızda uyguladığımız yaratıcı oyunlar ve sanat aktiviteleriyle, çocuklarımızı denemeye, başarısız olduklarında ise tekrar tekrar denemeye yöneltiyor, hem yaratıcı hem de yılmaz bireyler olarak yetişmelerine destek olmaya çalışıyoruz.

Sonuçta Duckworth’un bu değerli kitabı, biz eğitmenlere ve ebeveynlere çocuklarımızın gelişiminde azimle ilerlemenin, pes etmemenin ve tutkuyla hareket etmenin gücünü hatırlatıyor.

~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI

SAINTE PULCHERIE Ö.E.S VAKFI

Next
Next

Yeni Nesil Başarı: Gelecek Vadeden Beceriler