Öğrenmenin Bilgeliği.

Zaman yaşamın ham maddesidir. An da zamanın. Zamanı ve anı nasıl kullandığımız yaşamımızı doğrudan belirler.

Öğrenme bir süreçtir. Sadece okul ve öğretmenle sınırlı değildir. Kişi kendisi öğrenir; okul, kitaplar, dersler, öğretmenler bu sürecin elbette önemli bir parçasıdır. Öğrenciler çoğu zaman birbirlerinden daha çok bilgi edinirler ve bu bilgiler insana yaşamı boyunca destek olacaktır.

Her öğrenilen bilgi yeni bilgilerin oluşmasına yol açar. Bütün bu birikimler de insanı var eder. Ne öğrenildiğinden daha önemlisi nasıl öğrenildiğidir. Yöntem iyi belirlenemezse bütün bir öğrenme enerjisi boşa harcanmış olur. Zamanı kaybetmenin telafisi yoktur. Dolayısıyla, yöntem iyi belirlenmeli ve uygulanmalıdır.

Öğrencinin öğrenme süreci kendiyle kurduğu bağdan bağımsız ele alınamaz. Burada bilginin içselleştirilmesinden söz ediyoruz. Bilgi yüzeysel olduğunda insana yüktür, derinleştiğinde insanı hafifletir. Yüzeysel bilgi yeni bilgilere kapalıdır, derin bilgi her zaman yeni bilgileri davet eder.

Öğrenme sürecinde iki olgu belirleyicidir. Biri odaklanma. diğeri tekrarlar. Bütün bu süreç farkındalıktan bağımsız değildir.

- Bora Ercan / Yoga, Meditasyon ve Felsefe Eğitmeni

🖌Konuk yazarımız ve “Yaşam Bilgeliği Topluluğu” eğitmenlerimizden @borahariom Bora Ercan’a katkılarından dolayı teşekkür ederiz.


~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI

Previous
Previous

Eğitimin Gücüyle Barış İnşa Etmek…

Next
Next

Kalp Zekası