Yeni Nesil Ebeveynler: Bilinçli Farkındalık

Bilinçli Farkındalık uygulamalarını, gün geçtikçe daha fazla ebeveynin çocuklarıyla birlikte gündelik hayatlarında uyguladığını görüyoruz.

Bu anlamda yeni nesil ebeveynler bazı bilinçli farkındalık pratikleri için doğayı tercih edebiliyor. Örneğin bir parkta, deniz kenarında veya ormanda bir yürüyüş sırasında doğa bize tüm güzelliğinde oto-pilot halimizden bilinci farkındalık haline geçmemizi kolaylaştıracak pek çok unsur barındırıyor. Doğa kendimizle bağlantı kurmamıza yardımcı olduğu kadar stresli bir dönemimizde, kapalı alanlardan çıkıp çocuklarımız ve sevdiklerimizle birlikte pratik yapabilme imkanı sunabiliyor.


Eğer siz de doğa sever bir ebeveynseniz; doğaya çıktığınızda bir ağacın gövdesine çocuklarınızla yakından bakıp dokunabilir, ılık bir rüzgarın esintisini bedeninizde fark edebilirsiniz. Gökyüzüne baktığınızda bulutların geçtiğini gözlemleyerek, güneşin içimizi aydınlattığını ve ısıttığını hissedebilirsiniz.

Böylesi bir ortamda bir an; O AĞAÇ bize bedenimizi (güçlü, sabit ve canlı), O RÜZGAR, nefesimizi (akışkan ve dünyayı canlandıran), O BULUTLAR, düşünce ve duygularımızı (ortaya çıkıp beliren ve gelip geçen), O GÜNEŞ, farkındalık ve sıcaklığımızı (kendiliğinden yayılan) hissettirdiğinde, dikkatimizi ve dolayısıyla enerjimizi bilinçli olarak içinde bulunduğumuz an’a getirebiliyoruz. Tıpkı, her sabah sınıfta yoklama yapıldığında “burada” diyen çocuklar gibi…

Doğa unsurları ayrıca çocuklar için odaklanmayı teşvik eden, duyguları düzenleyen ve çevreleriyle derin bağlantı kurabilmelerini sağlayan yaratıcı ve eğlenceli oyunlara da ilham kaynağı olabilir. Bir şeyi derinlemesine öğrenebilmenin en temel yolu, pratik ve tekrarlardan geçiyor. Bu tekrarlar ise daha sonra alışkanlıklara dönüşerek davranışlarımıza yansıyor. O nedenle kendimiz, çocuklarımız ve ailelerimiz için kolay, anlamlı ve uygun olacağını düşündüğümüz bir pratiği seçebilir; alışkanlık haline getirmeyi deneyebiliriz.

~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI

Previous
Previous

Yenı̇ Nesil Ebeveynler: Bağ Kurma.

Next
Next

Bağlılık Mı? Bağımlılık Mı?