Çocuklarınıza Tutunun / Hold On To Your Kids
Psikoloji ve özellikle bağımlılık, çocuk gelişimi ve travma konuları üzerinde çalışan Dr. Gabor Maté “Çocuklarınıza Tutunun.” isimli kitabında çağımızın en zor ebeveynlik sorunlarından biri olan çocukların “akran yönelimlerine” parmak basıyor.
Çocukların değerlerini, kimliklerini ve davranışlarını şekillendirirken bu yönelimlerin, bir noktada aile bağlarını zayıflattığını ve çocukların sağlıklı gelişimini engellediğine vurgu yapıyor. Ebeveynlerin çocukları üzerindeki etkilerini ne zaman kaybettiğini açıklarken, çözüm olarak çocuklarımızla yeniden bağ kurmamızın, evde onları güvende hissettirecek doğru hiyerarşiyi oluşturmamızın da yollarını gösteriyor.
Dr. Maté, aynı zamanda günümüzde sosyal medya ve teknolojinin ebeveynlikte yarattığı zorluklara da değiniyor. Kitabıyla ilgili bir söyleşisinden seçtiğimiz bazı sözleri uyarı niteliğinde:
• Dijital medyanın aşırı kullanımı, çocukların duygusal sağlığını zayıflatır; eleştirel düşünme becerilerinin gelişimini engeller ve onlara kendilerinin önemli olmadığı mesajını ileterek gelişimlerini olumsuz etkiler.
• Ekranlar bağımlılık yapıcıdır ve çocukların dopamin reseptörlerini tüketir. Çocuklara ancak duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için artık buna bağımlı olmadıklarında tanıtılmalıdır.
• Çocuklar sosyal medyayı, bağlanma ihtiyaçlarını karşılamak için kullanır ve bu gerçek insani bağlarını zayıflatır ve zihinsel sağlıklarını etkiler. Oysa gerçek öğretim ve olgunlaşma süreci insanlarla kişisel temas, katılım ve ilişkilere dayanır.
• Sosyal medya arkadaşlıkları koşulludur ve gerçek değildir, çünkü insanlar bir kişinin sadece kendi seçtiği bir yönünü görürler, bu da ileride kabul ve sevgi ihtiyacını zayıflatır.
• Dijital medya, bağımlılık eğilimlerini önlemek için ebeveynler tarafından tanıtılmalı ve denetlenmelidir. Çocukların eleştirel düşünme becerilerinin geliştirmesi için kendi eğitim hedeflerini belirlemeleri, internetin sağladığı avantajlarla araştırma yapmaları ve bilgi arama sürecini deneyimlemeleri teşvik edilmelidir.
~ YENİ NESİL 2000 OKULLARI